В петък Китай оптимизира контрола върху износа на някои категории

...
В петък Китай оптимизира контрола върху износа на някои категории
Коментари Харесай

Китай наложи контрол върху износа на някои категории графит, целта е защита на националната сигурност и интересите на развитието

В петък Китай усъвършенства контрола върху износа на някои категории графит, основен материал в производството на батериите за електрически транспортни средства, опит да отбрани националната си сигурност и ползи на развиването.

Според специалисти, този ход може да се окаже от решаващо значение и е нужен за опазване на стабилността на веригата за доставки на Китай на фона на нарастващия напън и ограничавания върху китайския високотехнологичен бранш от редица западни страни. 

Съгласно новите ограничения, оповестени от Главната митническа администрация и Министерството на търговията, от 1 декември експортьорите ще би трябвало да аплайват за разрешителни за „ избрани извънредно чувствителни графитни произведения “. Китай е най-големият производител и експортьор на графит в света.

Видовете мощно чувствителни графитни предмети към този момент са били под краткотраен надзор, съгласно Министерството на търговията, и в този момент се официализират. Същевременно, краткотрайният надзор върху пет типа графитни продукти с ниска сензитивност, които се употребяват най-вече в промишлености надолу по веригата като стоманодобивната, металургичната и химическата индустрия, беше анулиран. Прилагането на надзор върху износа на характерни продукти от графит е нормална интернационална процедура и в този смисъл ходът на Китай е естествена промяна за по-добра отбрана на националната сигурност и ползи и не е ориентиран към съответна страна или район, се споделя също в известието на министерството по въпроса.

Контролът върху износа е резултат от цялостна оценка на краткотрайните ограничения, обхващащи графитни произведения, в сходство е със Закона за надзор на износа, и е също по този начин резултат от западния напън върху китайски компании. Във вторник Съединени американски щати в допълнение стегнаха рестриктивните мерки за експорт на свързани с изкуствен интелект чипове и съоръжение за произвеждане на полупроводници за Китай и прибавиха редица китайски предприятия към „ листата с предприятия “ за надзор върху износа. Европейският съюз също обмисля налагането на мита върху създадените в Китай електрически автомобили, които съгласно него се употребяват от държавни дотации.

„ Тъй като Западът продължава с напъните си за въздържане на Китай, сериозните материали за произвеждане от висок клас се трансфораха в съществена точка на конкуренция и Пекин има цялостното право да предприеме нужните ограничения, с цел да отбрани личната си сигурност и ползи. Графитът е основен материал, който има стратегическо значение в новата енергийна промишленост и световните играчи се конкурират гневно между тях в този бранш. Може да се чака, че сходни ходове ще бъдат по-често срещани, в случай че Съединени американски щати продължат да ескалират глобите в софтуерната област против Китай “, споделя икономическият коментатор Тиен Юн.

Китай има висок индустриален потенциал и мощни благоприятни условия за обработка на графитни материали, само че няма причина да продължи да изчерпва личните си минерални запаси, единствено с цел да бъде блокирано софтуерното му развиване, считат други специалисти. Според тях, следващите ограничавания от страна на Съединени американски щати и техни съдружници за ампутиране на китайските компании от производството на чипове и електрически автомобили явно накърняват ползите на Пекин във връзка с индустриалната верига.

Сун Цин, почетен президент на Китайската асоциация на въглеродната промишленост, споделя, че този ход ще бъде от изгода за развиването на бранша. „ Вярвам, че решението за поправяне на тези ограничения се основава само на развиването на промишлеността, без никакво друго основание като устременост към трета страна. Чувствителните графитни артикули могат да се употребяват за военни цели, в аерокосмическия бранш и проучването на Космоса, което изяснява за какво този ход е нужен за поддържане на националната сигурност “, изяснява той.

Експертите означават също нуждата Китай да предприеме ограничения за отбрана на околната среда и нисковъглеродното си развиване. „ Трябва да се поучим от опита с редкоземните детайли, а не да ги експлоатираме прекалено и да ги изнасяме на ниски цени “, споделя Сун Цин, добавяйки, че развитите страни рядко създават свои лични графитни мини за отбрана на ресурсите.

Китай е водещ производител на графит, с към 65 % от доставките през 2022 година, съгласно годишния отчет на Геоложката работа на Съединени американски щати за 2023 година Но във връзка с запасите Китай е на трето място след Турция и Бразилия. „ Графитните запаси в Китай би трябвало да бъдат предпазени. Макар графитът да не може да се смята за нищожен, разчитането само на доставките от Китай не е вярно “, счита Чън Дзин, вицепрезидент на Института за технологии и тактики.

Експертите също по този начин показват, че съвсем всички страни постановат надзор върху износа на основни материали, а ходът на Китай не е безапелационна възбрана, а по-скоро контролиране на износа. „ Активното контролиране от Китай може да накара страната и целия свят да извърнат повече внимание на смисъла на графита в световната верига за доставки. Това ще бъде от изгода за обвързваните промишлености в страната и за световната верига за доставки “, споделя още Чън Дзин.

Китай наложи от 1 август надзор върху износа на артикули, свързани с галий и германий, които също бяха в сходство с интернационалните правила и не бяха ориентирани към съответни страни. Редица заявки за експорт на артикули от галий и германий в сходство с наредбите на Китай са утвърдени и експортьорите са получили лицензи за експорт, споделиха от Министерството на търговията на конференция през септември.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР