В петък бомбардировачът B-21 Raider на ВВС на САЩ е

...
В петък бомбардировачът B-21 Raider на ВВС на САЩ е
Коментари Харесай

Новият ядрен бомбардировач B-21 Raider на САЩ направи първия си полет

В петък бомбардировачът B-21 Raider на Военновъздушни сили на Съединени американски щати е направил първия си полет, което съгласно Reuters е идната стъпка в разгръщането на нов флот от стелт бомбардировачи с огромен обхват на деяние, способни да употребяват нуклеарни оръжия, създадени от Northrop Grumman.

B-21 напуща оборудването на Northrop в цех 42 на военновъздушните сили на Съединени американски щати в Палмдейл, Калифорния, при изгрев слънце в петък, предлагайки първата опция да се види в деяние новия бомбардировач, който е създаден при строги ограничения за сигурност. Но макар че ръководителите на тестванията не оповестяват обществено първия полет на В-21, десетки авиоентусиасти и фенове фотографи се събират да снимат с вярата да видят по какъв начин бомбардировачът се издига в небето.

B-21, който има същата форма като предшественика си B-2, ще може да носи както стандартни, по този начин и нуклеарни оръжия по целия свят, като употребява благоприятни условия за зареждане с гориво на огромни дистанции във въздуха.

Предвижда се всеки от самолетите да коства почти 550 млн. $ (в долари от 2010 година или към 750 млн. $ в днешни долари, поправени по отношение на инфлацията). Военновъздушни сили обаче пазят в загадка спомагателната информация за разноските, " което затруднява потвърждаването им ", разяснява Изследователската работа на Конгреса в отчет от 2021 година

Военновъздушните сили на Съединени американски щати възнамеряват да закупят най-малко 100 самолета и да стартират да заменят бомбардировачите В-1 и В-2. По данни на Пентагона употребата на В-1 коства към 60 000 $ на час, а на В-2 - към 65 000 $ на час.

Ан Стефанек, представител на Военновъздушните сили на Съединени американски щати, показва: " B-21 Raider е в развой на летателни проби. Те са сериозна стъпка в изпитвателната акция, ръководена от Изпитателния център на Военновъздушни сили и 412-то изпитателно крило на B-21 Combined Test Force. "

Northrop печели поръчката за производството на B-21 в конкуренция със взаимен екип на Boeing и Lockheed Martin през 2015 година Производителят на мотори Pratt & Whitney, Collins Aerospace, GKN Aerospace, BAE Systems и Spirit Aerosystems са измежду повече от 400-те снабдители от 40 страни, които вземат участие в плана.

B-21 е показан обществено през декември 2022 година, само че първият му полет се чака от години.

През 2019 година един от висшите генерали на Военновъздушни сили загатва, че бомбардировачът може да полети още през декември 2021 година, само че по-късно службата измества датата доникъде на 2022 година В началото на 2022 година Военновъздушни сили в допълнение я отсрочва за 2023 година

Самолетът на Northrop е от шесто потомство и има качества да се свързва с други самолети и елементарно да интегрира бъдещи оръжия в систематичната си архитектура. B-21 също по този начин е построен с по-издръжлив материал с ниско отражение на сигналите, който разрешава да бъде употребен като стелт, чака се да изисква по-малко поддръжка и да понижи оперативните разноски и времето за престой
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР