В Перник тази нощ нивата на серен диоксид във въздуха

...
В Перник тази нощ нивата на серен диоксид във въздуха
Коментари Харесай

Остават завишени нивата на серен диоксид в Перник

В Перник тази нощ равнищата на серен диоксид във въздуха останаха високи. В рамките на вчерашният ден 10 пъти е измерено равнище над нормата. В 9 от тях има превишение на алармения предел от 500 микрограма. През миналата нощ и тази заран е имало 4 броя превишения - в 1,2,6 и 7 ч. Последното замерване демонстрира 368 микрограма, при средночасова норма 350 микрограма. Това регистрираха пред Българска национална телевизия специалисти от РИОСВ-Перник.

Перник

Като съществена причина за замърсяването специалистите показаха неподходящите метеорологични условия, превишено ползване на твърдо битово гориво, както и действия на индустрията. При инспекция през вчерашния ден в ТЕЦ-а не е открито горенето на горива, които да са отвън комплексното позволение.

Инж. Любомир Спасов, изпълнителен шеф на " Топлофикация-Перник ": Вчера намалихме мощностите с 8-10 %, това е софтуерната опция. За момента това не се постанова. Не сме ние повода за завишението на равнищата на серен диоксид в централната градска част. Нашите системи регистрират 84 мг, разликата до 990 е доста огромна. Основният замърсител е битовото отопление. Там би трябвало да се вземат много по-сериозни ограничения. Горим само въглища.

Последните превишения на алармения предел в Перник са от 2011 год. и 2015 год., разясниха специалистите.

Вижте и още във видеото.

Още по тематиката Мръсен въздух в някои от огромните градове
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР