В периода от началото на годината обичайната икономическа дейност в

...
В периода от началото на годината обичайната икономическа дейност в
Коментари Харесай

Отложените ремонти са прехвърлени и започнаха след края на извънредното положение

В интервала от началото на годината нормалната икономическа активност в международен мащаб, в частност и в България, бе съществено нарушена заради разпространяващата се пандемия от корона вирус Коронавирус 19. С решение на Народното събрание от 13 март беше въведено изключително състояние и бяха наложени строги противоепидемични ограничения и ограничавания, които неизбежно водят до нарушение на естествената икономическа активност на всички икономически субекти в страната, в това число и Кораборемонтен цех „ Одесос “ АД.

Поради непредсказуемата динамичност на развиване на Коронавирус 19, обсегът и резултатът върху бизнеса е на практика невероятно да бъдат оценени с акуратност. В случай на разгръщане на пандемията, са вероятни разтърсвания при работата на сдружението, поради мощната обязаност с интернационалния пазар, от една страна, а от друга – възможна потребност от насилствени дейности по карантиниране – както на личния състав на сдружението, по този начин и на корабите, идващи от рискови дестинации, означават мениджърите в отчета за активността.

В изискванията на епидемиологичната конюнктура през първото полугодие работата на сдружението е била мощно затруднена, оповестяват от компанията. От контрактувани осем броя кораби за ремонт в интервала април-май четири кораборемонта са отсрочени до възобновяване на изискванията за придвижване на хора и артикули, а останалите четири са отпаднали дефинитивно от индустриалната стратегия на сдружението. Между 17 март и 5 май личният състав на завода е бил в отпуск и престой, като естествената работа на сдружението е възобновена след 20 май.

Независимо от компликациите и рестриктивните мерки, наложени от пандемията от COVID-19, приходите на сдружението от кораборемонт за шестмесечието на тази година надвишават тези от 2019-а с над една трета.

От началото на годината до края на първо шестмесечие в КРЗ „ Одесос” АД са ремонтирани общо 22 кораба при 25 през 2019-а. Общата стойност на осъществените услуги от кораборемонт е 20.52 млн. лева /през 2019 година - 15.57 млн. лева./.

Резултатът от съществена активност за полугодието е облага в размер на 4.10 млн. лева, като за същият интервал през 2019 година е регистрирана облага от 1.27 млн. лв..

Основен вътрешен източник на ликвидност са материалните ресурси и наличните парични средства. Налице е нарастване на материалните ресурси и незавършеното произвеждане, както и на паричните средства в съпоставяне със същия интервал на миналата година, прецизират от компанията.

Външен фактор за ликвидност са краткосрочните вземания. Независимо от компликациите и рестриктивните мерки, наложени от епидемиологичната конюнктура по отношение на разпространяването на COVID-19, сдружението резервира положителната събираемост на вземанията си и съумява постоянно да погасява отговорностите си към снабдители и бюджета.

Макар и с известно спиране и закъснение заради изключителното състояние, обвързвано с пандемията от COVID-19, сдружението продължава да извършва и своята капиталова стратегия, ориентирана към рационализация на индустриалните процеси, възстановяване на изискванията на труд и повишение на квалификацията на личния състав. Към края на юни разноските за придобиване на дълготрайни активи са в размер на 1.42 млн. лева при 1.568 млн. лева към 30 юни предходната година.
Въпреки комплицираната епидемиологична конюнктура и наложилото се привеждане на личния състав в отпуск и престой през първото шестмесечие сдружението съумява да резервира работните места, само че и приходите на личния състав са нарастнали с 8% по отношение на същия интервал преди година. В завода работят 700 души, а междинната работна заплата на човек за интервала е 1571 лева при 1445 лв. за същия интервал на предходната година.

В средата на юни се организира общо заседание на акционерите, което взе решение от облагата на сдружението през 2019 година да бъде разпределена сумата от 1 173 284 лева за брутен дял от по 2 лева за акция.

Основният фирмен риск за КРЗ “Одесос” АД е обвързван с вероятните промени на търсенето и предлагането на кораборемонтните услуги в международен мащаб. В тази връзка той може да окаже въздействие върху растежа на продажбите на сдружението, както и върху смяната на рентабилността. Предлаганата от компанията услуга (кораборемонт) е в мощна взаимозависимост от интернационалният фрахтов пазар.

Нормално е приходите на компанията да варират в течение на времето като функционалност на измененията в размера на продажбите и индустриалните разноски. Поради спецификата на предлаганата от КРЗ „ Одесос” АД услуга, търсенето й е в мощна взаимозависимост от голям брой външни фактори. Това пък не разрешава тъкмо обмисляне на бъдещите доходи.

През второто тримесечие, което съответства с ограниченията за превъзмогване на разпространяването на ковид, цените на акциите на КРЗ "Одесос " отразиха неразбираемата обстановка и компликациите в бранша за кораборемонт. Лъкатушейки надолу сега тези бумаги се търгуват при 67 лева за един брой, което прави оценка компанията на 39 305 014 лева на "БФБ-София ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР