В периода от 1944 до 1989 г. е имало доста

...
В периода от 1944 до 1989 г. е имало доста
Коментари Харесай

Цензурата на тоталитарната власт е облагодетелствала престъпниците

В интервала от 1944 до 1989 година е имало много тежки закононарушения, само че българското общество не е било осведомено за тях поради съществуващата цензура по време на тоталитарния режим. Незнанието на хората за тези закононарушения е пособие на нарушителите, тъй като е приспивало бдителността на жителите.


Това съобщи историкът доктор Стефан Иванов, създател на книгата „ От обири до убийства. Криминалните закононарушения в България (1944-1989). “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Премиерата на монографията се състоя в препълнения салон в Дома на българските архитекти, като измежду присъстващите бяха Филип Димитров, Владимир Кисьов, Лъчезар Тошев, проф. Вили Лилков и доста други

Книгата е основана напълно на архивни документи, които са разкрити през последните години. Голяма част от тях изненадва и самия създател.

Въпреки че през този интервал сме живели в илюзия, става известно, че престъпната милиция е имала доста висока разкриваемост. „ За чест на престъпните полицаи при тежките престъпни закононарушения, като умишлени убийства и изнасилвания, разкриваемостта е сред 93-100%. Има години с разкриваемост до 100%. Иначе общата крива на разкриваемостта на всичките четири типа закононарушения, които проучвам – убийства, изнасилвания, обири и грабежи – върви към 80-82% “, съобщи доктор Иванов. Той уточни, че има един доста огромен спад след 1984-1985 година, когато страната влиза във всеобхватна рецесия. Тогава общата разкриваемост спада до 62-65%.


Дали разкриваемостта на престъпността тогава е била по-висока, в сравнение с е през днешния ден доктор Иванов не може да каже, тъй като не и изследвал най-новата ни история.

Характерно за тези години е било, че техниката е на доста ниско ниво, разчитало се е в доста по-голяма степен на самите хора и на метода, по който те могат да доближат до откриване на закононарушенията. „ Сега е по-лесно, има ДНК разбори “, означи историкът.

Друго нещо, което му прави усещане, е по-лошото състояние, в което са се намирали престъпните полицаи по отношение на Държавна сигурност, които са преследвали хората по политически аргументи. „ Възнагражденията им са били по-ниски и кариерното им израстване е било по-бавно. Дори дактилоскопите – хората, които взимат отпечатъци и отиват на местопрестъпленията са били със междинна работна заплата за страната. А за тази стресова обстановка това е много непривлекателно “, съобщи доктор Стефан Иванов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР