В периода между 24 и 25 юни в град Улан

...
В периода между 24 и 25 юни в град Улан
Коментари Харесай

Бизнес форум ще активизира стокообмена и съвместните инвестиции между България и Монголия

В интервала сред 24 и 25 юни в град Улан Батор, столицата на Монголия, ще се организира Седмата сесия на Междуправителствената българо-монголска смесена комисия за икономическо, комерсиално и научно-техническо съдействие, оповестиха от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия. Председател от българската страна е Емил Караниколов, министър на стопанската система, а от монголска - Баатарбилег Ендонперенлей, министър на образованието, културата, науката и спорта на Монголия.

В рамките на визитата на българската делегация, сред двете страни е контрактувано провеждането на бизнес конгрес с двустранни срещи в Улан Батор с присъединяване на представители на деловите среди на България и Монголия. Целта е основаване на контакти, запознаване със спецификата и опциите на пазара, индустриално коопериране, внедряване на положителни индустриални и търговски практики, основаване на бизнес партньорства. Очакваният краен резултат от срещите е обвързван с активизиране на стокообмена сред България и Монголия, както и стимулиране на взаимните вложения.

В тази връзка Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия образува бизнес делегация от представители на български предприятия от следните браншове от съвместен интерес: фармация (в това число основаване на смесени предприятия за произвеждане на лекарства); туризъм; минно-добивна промишленост; петрол и естествен газ; доставка и монтаж на сложни обекти за хранително-вкусова и лека промишленост; селско стопанство (оранжерии, отглеждане на животни и др.); преправка на кожи и кожени изделия; торове; предприятия за сушене на плодове и зеленчуци; създаване на паркови стопанства; машиностроене; фабрики за произвеждане на керамични блокове и керемиди; създаване на дребни Водноелектрическа централа на територията на Монголия, осведомителни и информационни технологии и други.

Между България и Монголия са съществували дългогодишни положителни търговско-икономически връзки, за жалост останали обратно във времето. Днес двете страни си обменят артикули една за към 2 млн. щ.долара. Иначе Монголия е евентуален пазар за редица български артикули, които преди 1990 година имаха обичайно наличие в тази далечна азиатска страна: консерви - зеленчукови, плодови, месни; парфюмерийни и козметични стоки; вина; цигари и други.

В интервала след 1990 година се регистрира трайна наклонност към редуциране на взаимната търговия сред България и Монголия, мощно повлияна от процесите на преструктуриране на стопанските системи и на двете страни, дефицита на валутни и финансови запаси в Монголия, ограничение на директните бизнес контакти и други фактори.

Важна причина за повишаването на българския експорт е както либерализирането на външнотърговския режим на Монголия, по този начин и опциите на българските компании да предложат конкурентноспособни и атрактивни артикули на монголския пазар. Същевременно, символичният понастоящем импорт от Монголия може да има напълно действително изражение, съпоставимо с българския експорт за азиатската страна. Можем да внасяме от тази далечна страна първични материали и потребни изкопаеми (редки метали), кожи и кожени произведения, кашмирени нишки и прежди, вълнени камгарни прежди и други.

Българската страна подхваща ограничения за разширение износа на висококачествени български виновност, откриване на нови благоприятни условия за образование и подготовка у нас на монголски експерти, присъединяване на български компании в търгове по осъществяването на инфраструктурни планове в Монголия и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР