В периода май – октомври 2018 г. беше отчетен значителен

...
В периода май – октомври 2018 г. беше отчетен значителен
Коментари Харесай

Българинът тегли все по-големи потребителски кредити

В интервала май – октомври 2018 година беше регистриран забележителен растеж от 19.2% на междинната сума на заявките за заеми за сливане на отговорности, в съпоставяне със същия интервал на 2017 година Това е знак, че финансовата просвета на българите се покачва и хората ръководят по-умело персоналните си финанси.

Също по този начин беше регистриран и растеж от 11.1% на годишна база на междинната сума на заявките за ремонт на дома и от 13.83% в сумата на молбите за покупка на мебели. Тези растежи могат да бъдат обяснени с летния сезон, когато доста хора обновяват домовете си.

През последните шест месеца междинната сума на всички заявки за потребителски заеми набъбна с 12.8% на годишна база, до 6 325 лв., което е резултат от възходящата убеденост на хората за бъдещето и покачвания и постоянен стандарт на живот. Това демонстрира седмото издание на обзора „ Потребителският заем на българина “ от БНП Париба Лични Финанси.

Обзорът „ Потребителският заем на българина” се издава два пъти годишно – напролет и есента. Неговата цел е да даде информация за потребителското кредитиране в България, основана на представителна извадка от запитванията за заем, получени от компанията.

Обзорът може да се смята за индикативен за българския пазар, защото през последните 17 години БНП Париба Лични Финанси е водеща компания на пазара на потребителско кредитиране с портфолио от над 1.5 милиона клиенти, които са употребили продуктите на компанията за финансиране на разнообразни планове – от повсеместен ремонт на дома до покупка на артикули на погашение.

Средната сума на заявките за заеми за консолидация доближи рекордните 8 488 лв.

В интервала май – октомври 2018 година българите аплайваха за потребителски заеми за сливане на отговорности на междинна стойност 8 488 лв.. Това е най-високата междинна сума от заявките за плановете от топ 10, подадени към БНП Париба Лични Финанси.

Ръстът от 19.2%, в съпоставяне със същия интервал на предходната година, е явен знак, че финансовата просветеност на българите нараства и че хората доста по-добре схващат другите финансови артикули и техните преимущества.

Тази наклонност се удостоверява и от обстоятелството, че през последните три години междинната сума на заявките за сливане на отговорности набъбна с близо 60%. Този непрекъснат растеж демонстрира, че българите ръководят рационално приходите си и имат по-голямо доверие на БНП Париба Лични Финанси като техен желан сътрудник, който предлага комфортни за прилагане финансови артикули при транспарантни условия.

Кредитът за сливане на отговорности е добър образец за подобен артикул и инструмент за усъвършенстване на фамилния бюджет. Например, в случай че клиентът има потребителски заем и е взел 2-3 артикули на погашение, би трябвало да заплаща всеки месец три вноски към три разнообразни финансови институции на разнообразни дати и за всяка от тях се заплаща банкова такса.

Освен това тези три заема са контрактувани при разнообразни условия и по този начин за хората е по-трудно да ръководят фамилния си бюджет. С обединяването на отговорностите клиентите могат да изплатят всички свои предходни отговорности със единствено един заем към една финансова институция.

Обикновено това става и при по-изгодни условия, спрямо интервала, когато заемите са били изтеглени. Друго преимущество е, че клиентите заплащат единствено една вноска и надлежно единствено една такса за превод.

Данните на БНП Париба Лични Финанси демонстрират, че за сливане на отговорности аплайват главно клиенти, които нямат проблеми при обслужване на заемите си, а основна част от тях са хора с добър опит в използването на кредитни артикули и с нови проекти, за които им е нужен финансов запас при преференциални пазарни условия.

Лятото поддържа заемите за ремонт на дома

Най-често българите аплайват за потребителски заеми за ремонт на дома, като 36.6% от заявките бяха за финансиране на такива планове. Както и при другите потребителски заеми, междинната сума на поръчките за ремонт набъбна и доближи 6 185 лв., което е растеж от 11.1% на годишна база.

В интервала май – октомври 2018 година хората аплайваха за по-големи заеми и за покупка на обзавеждане. Средната сума на молбите набъбна с 435 лв., или 13.8%, и доближи 4 254 лв..

Двуцифреният растеж на междинните суми на заявките за финансиране на ремонт на дома и за покупка на мебели може да се изясни с лятото, което е интензивният сезон за усъвършенствания в дома, както и с покачвания стандарт на живот. БНП Париба Лични Финанси отпуска до 80 000 лв. за такива цели, а интервалът на погашение е до 96 месеца.

Освен това всички заеми са съобразени с потребностите на клиента, което ги прави доста комфортни за ръководство. Това е и една от аргументите компанията да е измежду водачите на българския пазар за потребителско кредитиране.

Трите топ плана – ремонт на дома, сливане на отговорности и покупка на използван автомобил, образуват 78.8% от всички заявки за потребителски заеми, подадени към БНП Париба Лични Финанси през последните шест месеца.

Сред топ 10 на плановете са и пари в брой, лекуване, ремонт на автомобил, фамилни тържества и обучение.

Средната сума на молбите за потребителски заеми набъбна с 12.8%

С растежа на стопанската система нараства и междинната сума на заявките за потребителски заеми, подадени към БНП Париба Лични Финанси. През последните две години растежът на годишна база е към 10%.

Новото издание на обзора „ Потребителският заем на българина “ регистрира растеж от 12,8% на междинната сума на молбите за потребителски заеми спрямо интервала май-октомври 2017 година

Според специалистите на компанията това е позитивен знак, че нараства потреблението. Също по този начин демонстрира, че българите са по-оптимистично настроени за бъдещето си и, че имат убеденост в стабилността на покачвания стандарт на живот, който би разрешил спокойното обслужване на по-големи потребителски заеми.

Заявленията с най-голяма междинна стойност бяха подадени в Русе

Новото издание на обзора „ Потребителският заем на българина “ демонстрира, че заявките с най-голяма междинна стойност бяха подадени в град Русе – 7 709 лв.. София, където бяха подадени 22=4% от молбите, е на второ място със междинна стойност 7 245 лв.. Заявленията за най-малки суми бяха подадени в Разград – 5 126 лв..

Средната сума на онлайн заявките набъбна с 9%

Наблюдава се непрекъснато висок интерес и към различните канали за кандидатстване. Хората ги употребяват все по-често и междинната сума на молбите непрекъснато нараства. В интервала май-октомври 2018 година 65=8% от молбите за потребителски заеми от БНП Париба Лични Финанси бяха подадени онлайн или по телефона.

Средната сума на онлайн молбите е 5 765 лв., което е растеж от 9% спрямо година по-рано. Това демонстрира, че българите правят оценка удобството да попълнят поръчката си когато и да е от всяко място. Хората отиват до внушителен офис на БНП Париба Лични Финанси едвам откакто са утвърдени, с цел да подпишат документите по заема. След това парите се превеждат по банковата им сметка до 24 часа.

Интересен тренд е, че близо 52% от хората на възраст над 50 години употребяват различни канали, с цел да подадат молбите си. Това демонстрира, че обратно на необятно публикуваното разбиране, тези хора са дейни онлайн консуматори и са цифрово грамотни.

Също по този начин, те подадоха и онлайн заявките с най-висока междинна стойност – 7 305 лв.. На второ място са 40-49 годишните, които аплайваха онлайн за потребителски заеми на междинна стойност 7 127 лв..

Във връзка с новото издание на обзора „ Потребителският заем на българина “ шефът на БНП Париба Лични Финанси Жозе Салойо съобщи: „ Ръстът на всички значими индикатори обрисува две съществени трендове. Първо, стандартът на живот на хората се увеличи и е постоянен и те могат да си разрешат по-големи заеми.

От друга страна, те имат все по-голямо доверие на БНП Париба Лични Финанси като желан сътрудник за реализацията на техните проекти както в този момент, по този начин и в бъдеще. Това значи, че нашата компания освен е един от моторите на растежа на стопанската система и на потреблението, само че и дава на хората непрестанно подобряващо се модерно потребителско преживяване, което не изисква изпитание от тяхна страна и им обезпечава улеснение и бистрота, които клиентите ценят високо. “
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР