В периода 22-29 април 2023 г. Експертният център по редки

...
В периода 22-29 април 2023 г. Експертният център по редки
Коментари Харесай

„Александровска“ отбелязва Световната седмица на първичните имунни дефицити

В интервала 22-29 април 2023 година Експертният център по редки заболявания – първоначални имунни дефицити към УМБАЛ „ Александровска ” обичайно ще бъде част от мероприятията, отдадени на Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД), в партньорство с Международната фондация „ Джефри Модел ” (Jeffrey Model Centers Network). Това оповестиха от лечебното заведение. Институции, бизнес- и неправителствени организации от целия свят сплотяват старания в разнообразни начинания за разпространение на първичните имунодефицитни болести, призовавайки пациентите, членовете на техните фамилии и другари също да партнират в тях.

В интервала 24-28 април ще се проведат безвъзмездни прегледи на деца и възрастни, след авансово записване на телефон 0877 570898 от 9 до 12.00 ч.  Консултациите ще се организират от 11.00 до 12.30 ч. в Клиниката по клинична имунология (за лица над 18 г.) и в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „ Александровска “ (за деца и юноши до 18 г.). Препоръчително е при тях да е проявен някой от белезите, насочващи за съществуване на имунен недостиг:
Четири или повече отита в границите на 1 годинаДве или повече съществени инфекции на синусите в границите на 1 годинаПриложение на антибиотици за два или повече месеца с неудовлетворителен ефектДве или повече пневмонии в границите на 1 годинаЗабавено физическо развиване при новородени и дребни децаРецидивиращи дълбоки кожни циреи или циреи на вътрешни органиПерсистираща млечница/кандидоза на устната празнина или кожна гъбична инфекцияНеобходимост от използване на интравенозни антибиотици за саниране на инфекциятаДве или повече инфекции на вътрешни органи, в това число септицемия (сепсис, отравяне на кръвта)Анамнеза за съществуване на примитивен имунен недостиг в фамилията
Екипът на Експертния център по редки заболявания – първоначални имунни дефицити към УМБАЛ „ Александровска ” започва и срещи с представители на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари за по-висока информираност на членовете му за различаване на болесттите в тази група и за възстановяване процесите на ранна диагностика и профилактика при пациенти с ПИД и техните фамилии.

ПИД включват над 300 редки болести, при които има нарушаване в структурата и/или функционалността на избрани звена от имунната система. Тези болести се предизвикват от генетични недостатъци, някои от които са наследствени. Пациентите с ПИД нормално са по-податливи на инфекции, които са по-чести от нормалното, могат да бъдат изключително тежки и мъчно поддаващи се на лекуване.

В съпоставяне със международните данни, у нас честотата на ПИД е 2,7 на 100 000 поданици, което е доста по-ниско равнище от това от множеството европейски страни. Причината е, че към 70% от пациентите с ПИД по света са недиагностицирани, даже в страни с опит и открити обичаи в диагностиката и лекуването им. България също не прави изключение, по тази причина са признати критерии за бърза и надеждна диагностика.

В Националният указател попадат 203-ма пациенти с потвърден примитивен имунен недостиг, като от тях с дребен % доминират мъжете, а към 55% са деца. От началото на годината има 3 новодиагностицирани. Всички пациенти с ПИД получават навременна и съответна терапия гратис и се обгрижват от експертите, работещи в Експертния център по редки заболявания – Първични имунни дефицити на УМБАЛ „ Александровска “ и във Функционалния експертен център „ Джефри Модел “. Подробна информация по отношение на имунните дефицити жителите могат да получат по няколко метода:

facebook: Първични имунни дефицити PID Center-Bulgaria, тел.: 0877570898,
e-mail:

Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД) е световна самодейност под надпис „ Тествай. Диагностицирай. Лекувай “. Всички интензивности са ориентирани към осведоменост на обществото и покровителство за ранно диагностициране и еднакъв достъп до лекуване на ПИД в международен мащаб. Традиционно се организира в интервала 22-29 април, като мотото тази година е: „ Прилагане на интернационалния опит и познания в региона, за по-добра грижа към пациентите с първоначални имунодефицити (ПИД) “. Повече за Световната седмица на ПИД можете да видите тук:  
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР