В периода 2019-2022 г. кредитирането за частния сектор ще продължи

...
В периода 2019-2022 г. кредитирането за частния сектор ще продължи
Коментари Харесай

Финансовото министерство очаква забавяне на кредита за домакинствата

В интервала 2019-2022 година кредитирането за частния бранш ще продължи да нараства при упования за опазване на удобните условия както от страна на търсенето, по този начин и от страна на предлагането на заемни запаси. Привлечените депозити в банковата система също ще продължат да нарастват през целия планиран интервал. Това се показва в Есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите.

В края на август 2019 година годишният напредък на вземанията от частния бранш се забави до 6.0%, при упования за 7.5% в края на годината в пролетната прогноза. Положителната динамичност се резервира както при заемите за нефинансови предприятия, по този начин и при тези за семейства, при интензивен спад на неприятните и преструктурирани заеми във всички сегменти на кредитния пазар и възстановяване на качеството на балансите на банките.

Търсенето на потребителски заеми и заеми за покупка на жилища остана високо в условия на ниски лихвени проценти, които в средносрочен проект ще се запазят. Годишното повишаване на заемите за ползване и на тези за покупка на жилища се форсира, до момента в който при заемите за корпоративния бранш понижението на неприятните и преструктурирани заеми беше по-голямо и докара до осезаемо закъснение в общия им ритъм на повишаване. Това докара до проверка на упованията за вземанията от семейства за 2019 година във възходяща посока по отношение на пролетната прогноза, а на тези на нефинансовите предприятия - в низходяща.

Кредитът за нефинансовите предприятия ще се форсира през целия планиран интервал, отразявайки и упованията за позитивна динамичност на частните вложения след 2019 година Прогнозира се годишното повишаване на вземанията от предприятия да бъде към 5.9% през 2019 година и да доближи 8.3% в края на 2022 година

Кредитът за семействата ще забавя темпа си на покачване в синхрон с упованията за закъснение на повишаването на компенсацията на един нает и заради упования за последователно закъснение на растежа на цените на жилищата в хоризонта на прогнозата, което ще има ограничителен резултат върху покупките на семействата за недвижими парцели с капиталова цел. Общо вземанията от семейства ще се усилят с 9.8% през 2019 година, а в края на прогнозния интервал - с 8.2%.

Вземанията от частния бранш общо също ще имат възходяща наклонност през интервала 2020–2022 година (с възходящ принос от нефинансовите предприятия), като растежът им за 2019 година ще бъде 7.4% и ще се форсира до 8.3% в края на 2022 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР