В периода 2005-2008 г. цените на жилищата „на зелено” или

...
В периода 2005-2008 г. цените на жилищата „на зелено” или
Коментари Харесай

Жилища се изкупуват още на дупка

В интервала 2005-2008 година цените на жилищата „ на зелено” или в стадий на градеж бяха доста по-ниски от тези на старите подготвени жилища и още по-ниски по отношение на готовите ново строителство жилища. След 2008 година наблюдавахме интервал от към 5 години, в които строителните бизнесмени по обясними аргументи не бяха доста дейни. От 2014-а -2015-а пазарът се успокои, банките започнаха да възстановяват доверието си към строителите и към крайните клиенти. Цените обаче при жилищата в стадий на градежи и съществуващите съвсем се „ стопи”. Ако разликата преди беше 350-400 EUR/кв.м, то тя стана не повече от 200 EUR/кв.м.
Каква е повода?
„ Пазарът е подобен, че в една приключена постройка са останали малко и най-лошите жилища, до момента в който на дупка клиентът избира хубавите жилища. Друга, не по-маловажна причина е, че хората към този момент имат доверие в сектора (бел.ред. строителния). Единици са незавършените кооперации и доста са хората, които споделят, че са купили „ на зелено”, парцелите им към този момент са подготвени и към този момент живеят в тях. Това основава доверие в бранша”, сподели за imot.bg Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП). Лихвите по ипотечните заеми също са съдействали за тази дребна разлика. „ Например, банките, с които работя, дават на мои клиенти заем за жилища преди Акт 14. А го вършат. Причината е, че цикълът (бел. ред. покупка на имот, строителство и продажба) към този момент е отработен.

Важно е да се означи, че при покупката на жилище в стадий на градеж се следи разлика в % самоучастие, по отношение на клиентите, които получават към този момент подготвени жилища или такива от вторичния пазар. Част от купувачите на новостроящо се жилище вземат участие с 20% самоучастие, а други съумяват да покрият до 60% от цената на още строящия се парцел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР