В първия ден от съвета - 23 юни, е планирана

...
В първия ден от съвета - 23 юни, е планирана
Коментари Харесай

Страхът за Македония прехвърлен на Радев заради чакан натиск от Европейския съвет на 23 и 24 юни?



В първия ден от съвета - 23 юни, е планувана и среща Европейски Съюз - Западни Балкани, в която ще вземат участие водачите на Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Косово и Сърбия.

Без оглед на неналичието на прогрес по противоречивите въпроси сред София и Скопие и цялостното несъблюдение на българските претенции всички европейски представители не стопират да повтарят, че пробив би трябвало да се случи точно на въпросния Европейски съвет. Това е и упоритостта на френския президент Еманюел Макрон - да се похвали със старт на разширението преди края на неговото председателство, което завършва в края на юни.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че преди съвещанието на Европейския съвет ще направи обиколка в страните от района с посланието, че те принадлежат към Европейски Съюз.

Същата позиция повтори и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел. В Тирана той изиска договарянията за присъединение да стартират неотложно. Борел непосредствено призна, че ще продължи сериозния напън от Брюксел върху България и западната ѝ съседка за решаването на двустранния спор.

“Искам ясно да заявя, че това е мой персонален ангажимент като висш представител по външната политика и сигурност. И показвам повече от вяра и предпочитание това да стане по време на френското председателство, което е към края си”, означи Борел, съгласно който, в случай че не се откри решение на българското несъгласие, това ще бъде подарък за Русия.

Албания пък разгласи, че ще упорства за обособяване от Северна Македония в договарянията, в случай че те не стартират през юни. В два отчета, признати предходната седмица, Европарламентът също упорства Съветът на Европейски Съюз да стартира публично договаряния с двете страни. В документа за напредъка на Скопие се приканва за историческо помиряване въз основа на избраната обща история, както е планувано в Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

Преди Европейския съвет Северна Македония ще бъде хазаин на срещата на върха “Открити Балкани”, планувана за първата половина на юни в Охрид. Инициативата “Отворени Балкани” сега включва Сърбия, Албания и Северна Македония. Властите в Косово и в Черна гора отхвърлиха да вземат участие в нея, а в Босна и Херцеговина не бе реализиран консенсус за включване.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР