В първия ден на пролетта, на 21 март 2022 г.

...
В първия ден на пролетта, на 21 март 2022 г.
Коментари Харесай

Защитена дисертация върху мозайките в Базиликата


В първия ден на пролетта, на 21 март 2022 година в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив, Факултет „ Изобразителни изкуства “, Катедра „ Изящни изкуства “ се състоя обществената отбрана за придобиване на просветителна и научна степен „Доктор“ на Елена Кантарева-Дечева. Неин теоретичен началник стана проф. доктор Галина Лардева.

Темата на дисертационния труд на доцент Елена Кантарева – Дечева, с който тя се яви на отбраната, напълно естествено бе на тема  „Подови мозайки от Епископската базилика на Филипопол – технология и техника, положение, проблеми, реставрация“.

Тя е създател и реставратор на десетки икони, фрески и мозайки, учител по технология и техника на живописта и стенописта, посветила е живота си на опазването на културното завещание, само че „ златните букви “ в нейната биография ще са вечно свързани с Епископската базилика на Филипопол, чиято реституция тя управлява от първия до последния ден.

Дисертационният труд на Елена Кантарева-Дечева съдържа 176 страници, структурирани в пролог, ревю в пет глави, умозаключение, приноси, лист на изявления и книгопис.

В текста на труда са вместени 130 илюстрации, от които 126 цветни и 4 черно-бели. Използваната литература включва 83 заглавия, от които 17 на български език и 66 чуждоезични, включително 32 книги, 41 изявления в сборници с отчети от научни конференции и 10 публикации от периодическия щемпел.

Защитата се организира в намерено съвещание на научното жури в състав: доцент доктор Александър Гьошев, доцент доктор Димитър Воденичаров, проф. доктор Владимир Аврамов, проф. доктор Даниела Маркова и доцент доктор Ива Досева.

„ Приемете моите, и на екипа на отдел „ Култура, археология и културно завещание “, сърдечни поздрави и благопожелания по този значим мотив!  Поздравявам Ви за триумфа, за блестящата отбрана. Поздравявам Ви  за това, че отдавате всекидневно труда си, времето, напъните и сърцето си на Стария град, с цел да поддържате живи паметта и интереса към античната и богата история на Пловдив.  Със сигурност е огромна отговорност да работиш с възрожденски възторг, макар компликациите и провокациите в името на културно – историческото завещание на Пловдив и България. Това е задача, почтена за почитание. Благодаря Ви! “, написа Пламен Панов – заместник-кмет по просвета до доцент доктор Кантарева във връзка отбраната.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР