В първите му 365 дни като президент имаше спорове за

...
В първите му 365 дни като президент имаше спорове за
Коментари Харесай

Мандатът на Румен Радев - равносметката за първите 365 дни

В първите му 365 дни като президент имаше разногласия за изтребители, разсекретяване на стенограми и несъгласие върху няколко закона, съобщи Нова телевизия.

На 22-ри януари 2018 година се навършва точно една година от встъпването в служба на президента Румен Радев.

В първите му 365 дни като президент имаше разногласия за изтребители и за антикорупционно законодателство, разсекретяване на стенограми и несъгласие върху няколко закона. Радев организира десетки интернационалните срещи на високо равнище и даже взе участие в образователни въздушни сражения.

Президентската задача на Румен Радев стартира в интервал на политическа рецесия. Още през първата седмица от мандат а си той трябваше да образува служебно държавно управление.

Отношенията сред служебния кабинет и президента се изостриха, когато се заприказва за промени в изборното законодателство по отношение на уседналостта. По-късно раздорът с постоянната изпълнителна власт пристигна поради желанието на Народното събрание да ревизира договорката за пазаруването на изтребилите за армията.

Антикорупционен орган, който да е самостоятелен от Народното събрание и да проверява. Опит за това президентът събира по време на визитите си в Гърция, Румъния и Италия.

През есента опитът на Румен Радев да заприказва със законотворците на един език по въпроса за антикорупционния орган остана без резултат и той наложи несъгласие на антикорупционния закон. В следствие ръководещото болшинство не се съобрази с рецензиите на президента и отхвърли ветото.

За жителите и медиите Радев разсекрети стенограмите от съвещанията на Консултативния съвет по национална сигурност от 2014-та – тези, отнасящи се до рецесията към КТБ. През медиите той даже предложения Цветан Василев да се върне в България, с цел да даде показания.

В рамките на първите му 365 дни му се оплакаха и основният прокурор Сотир Цацаров, и ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов. Цацаров съобщи, че не желае да бъде изваден от правосъдната власт, а Лозан Панов се оплака за механически проблем с автомобила на НСО, който го вози.

Равносметката на президента в интернационален проект – твърда позиция за приемането ни в Шенген и в Еврозоната, както и за отпадането на икономическите наказания против Русия.

През декември във Франция, за повторно от началото на мандат а си, президентът облече бойната униформа и влезе в симулация на въздушно стълкновение.

 

Извън протокола през първата година на президента Румен Радев остана рафтингът – подарък от първата дама за рождения му ден, посрещането на две деца в резиденция „ Бояна ”, извършването на покупки в кварталния магазин  и неофициалните срещи с потърпевшите от гърмежа в Хитрино.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР