В първите дни на новото правителство и министър на културата

...
В първите дни на новото правителство и министър на културата
Коментари Харесай

Само 50 специалисти трябва да опазят 40 000 паметници на културата

В първите дни на новото държавно управление и министър на културата шефът на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) арх. Петър Петров предложи нова конструкция на институцията, с цел да " й върне ролята на страж на националното богатство ", написа той в писмо.

" На 50-ина специалисти е предоставена грижата за 40 000 паметника на културата дружно с хиляди преписки, информации, задачи, координиране и мнения за планове, отчети и проекти годишно за цялата страна. Резултатът е необратима загуба на културни полезности, тежки и дълги процедури, неефективност, публично съмнение ", споделя арх. Петров, който пое поста през лятото със задача да актуализира непипнатия от 30 години лист на недвижимите културни полезности у нас и методите за опазването им. 

Според него главен проблем е неналичието на режими на запазване на повече от 18 000 недвижими културни полезности. Те са декларирани, само че нямат финален статут - национална, локална или културна полезност за сведение, и няма правилник за допустимите намеси в тях. На процедура тези обекти за незащитени, затова порастват и случаите на анулирани от съда мнения на министъра на културата. Още няколко хиляди обекта към момента не са разпознати, изучени и предпазени от Закона за културното завещание.

Изучаването и оценката на един обект лишава сред 1 и 4 седмици. Определянето на статута на всичките 18 хиляди би лишило 5 години, в случай че 180 архитекти работят без спиране и не се занимават с нищо друго, пресмята шефът на НИНКН. В препоръчаната от него нова конструкция са планувани 45 специалисти, чиято задача е да се погрижат първо за най-застрашените полезности, с поддръжката на в допълнение привлечени външни експерти.

Предложението е екипът на НИНКН да се разшири гладко през идващите 2-3 години до 139 специалисти - към тройно на настоящия щат. 108 от тях ще изследват, изследват, документират, правят оценка и поддържат националния документален списък и редом с това ще се образоват за мощно характерните действия на института. 31 чиновници ще поемат администрацията и обслужването на жители, бизнесмени и институции.

Част от екипа на института ще станат новите районни отдели в Пловдив, Велико Търново, Бургас и Варна. Макар да са планувани в Закона за културното завещание, териториалните звена са закрити преди години и активността им е трансферирана отчасти на общините, само че с лимитирани пълномощия и изчезнал потенциал. Затова в този момент малобройните специалисти на НИНКН са принудени да кръстосват цяла България, добавя арх. Петров. Едва 10 души - архитекти, археолози, историк и изкуствовед, се занимават с изследване и документиране на обектите от всички столетия - от античността до 20-и век. Заедно с тях работят още 12 експерти, които са ангажирани и с другите действия на института. Ако регистърът на недвижимите културни полезности би трябвало да се актуализира от този състав, ще са нужни 160 години .

България е и една от дребното страни без профилирана лаборатория за реституция и консервация.

НИНКН има желание да стартира и профилирани образования за архитекти, както и образование за притежатели и вложители, с цел да намалеят плановете в цялостно несъгласие с разпоредбите за запазване на културното завещание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР