В първите часове след новината за похищението на кораба Галакси

...
В първите часове след новината за похищението на кораба Галакси
Коментари Харесай

Проверка на факти: Фалшиви видеа с похитения кораб Галакси лийдър заляха социалните мрежи

В първите часове след новината за похищението на кораба " Галакси лийдър " подправено наличие заля обществените медии.

Непосредствено след оповестяването на новината, че йеменските бунтовници хути са отвлекли кораба, формалните фрагменти и доказаната информация бяха нищожни, само че не и в обществените мрежи, които се оказаха залети от вълна от подправени видеа.

Ето най-популярните от тях:
Фалшивото видео за " завладяване " на кораба с лодки


Мълниеносно в обществената мрежа Х се разпространиха фрагменти с надпис на арабски в средата, който закрива огромна част от детайлите. Те са споделени от разнообразни консуматори с изказванието, че това е моментът на завладяването на " Галакси лийдър ".

Видеото демонстрира по какъв начин лодки бързо се доближават към транспортен съд, след което намиращите се в тях хора се качват на палубата. При по-внимателно вглеждане се вижда, че на две от лодките са знамената на Япония и Полша. Освен това палубата е оранжева, а не бяла, каквато е на отвлечения транспортен съд.

Нашата инспекция сподели, че е - повече от година преди актуалните събития.

" Превземането " на този транспортен съд, в действителност, не се е случвало - става въпрос за взаимни учения на японските и европейските военноморски сили за попречване на пиратски офанзиви в Аденския залив, наоколо до Йемен. Това изяснява японския и полския байрак, които се виждат на лодките, от които изскачат " пиратите ".


Фалшивото видео с акостиране на кораба на Йеменско пристанище
Потребител на Телеграм твърди, че това са " подиуми след контрола и елиминирането: на израелския транспортен съд, който беше хванат от йеменските военноморски сили в Червено море! ".



На един от фрагментите виждаме червен фар. Чрез назад търсене на фотографията в Гугъл открихме аления фар на пристанище...в Емден, Германия.



На видеото ясно проличава и подписът на основателя му -, отдаден на корабоплаването като част от видеата са точно от Емден.


Фалшиво видео твърди, че похитеният транспортен съд дебаркира на йеменското пристанище Ходейда


Плавателният съд в действителност доста наподобява на похитения, само че при придвижването му се вижда различен надпис. Това не е " Галакси лийдър ", а " Глориъс лийдър ", както показват под обявата и бдителни консуматори.



Към днешна дата този транспортен съд се намира на пристанище в Лима, Южна Америка, сочат данните на marinetraffic.com



Български консуматори също споделяха подправеното видеото от учението против набези на пирати в Аденския залив, представяйки го за похитения " Галакси лийдър ". След като хутите разпространиха фрагменти, на които се вижда че корабът е отвлечен с хеликоптер, видеата в мрежите бяха обновени.

Заключение: Кадрите с завладяването на кораба по вода, които заляха обществените мрежи в първите часове след отвличането на " Галакси лийдър ",са подправени. Публикациите в обществените мрежи за местонахождението на кораба също са погрешни, като даже в единия случай е показано немско пристанище с изказванието, че е в Йемен. Това е типичен случай за подправено наличие за събития в отдалечени региони, за които информацията е доста малко и може да се спекулира с нея.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР