В първата част на предаването управляващият съдружник на MK Brokers

...
В първата част на предаването управляващият съдружник на MK Brokers
Коментари Харесай

Е-кономика, 19.09.2022: Николай Ваньов и Стоил Далевски

В първата част на предаването ръководещият съучастник на MK Brokers - Николай Ваньов, разиска опасенията, че издаденият външен дълг на 15 септември може да повлече България в дългова серпантина.

“Дългова серпантина - мисля, че е малко пресилено. Далеч сме от този миг,защото дългът, който емитира България на 15-ти септември, е в размер на 2.25 милиарда евро, като падежите за тази и идната година са съвсем напълно покрити. За дългова серпантина не можем да приказваме ”, сподели Ваньов. 

Според специалиста, обществени заплащания и поддръжката на бизнеса от елементи обосновават желанието на България да пласира дълг на облигационния пазар. Въпреки това, Ваньов споделя, че други страни от района, като Румъния и Хърватия са пласирали дълг на по-изгодни условия, защото емисията се е случила по-рано през годината. 

Гостът разяснява и инвеститорският интерес към българският дълг.

“Настройката на съвсем всички централни банки е за намаляване на лихвите от момента в който инфлацията означи известно намаляване. Така че, можем да станем очевидци на повишаване на тази емисия. А за малко по-дългосрочно настроените вложители - този дълг би бил добър инструмент за вложение “, счита Ваньов.

Предизвикатлествата пред туристическият бранш бяха коменитрани от бизнесмена Стоил Далевски.

“Сезонът беше извънредно сложен и къс. не успяхме да реализираме резултатите, които чакахме преди войната. Тъй като щом стартира войната, имахме извънреден отлив на резервации ”, сподели Далевски.

Гостът споделя, че максимален отлив има от украинци и поляци, защото войната в Украйна се води и в Черно море. Факторите, довели до слабия сезон, рефлектират и в по-висока цена за туристическия артикул. Въпреки това, броят на туристите по родното Черноморие стартира да приближава равнищата преди пандемията. 

“Трябва сериозна реклама, по този начин както се популяризира Турция, по този начин както се популяризира Гърция. Там страната оказва помощ. Ние обаче не направихме реклама на никое място. Няма по какъв начин чужденците да знаят какво имаме ние като естествени дадености “, разяснява Далевски. 

Според бизнесмена, високата цена на електричеството и 60-процентовият растеж в цената на водопреносните услуги по Южното Черноморие са затруднили хотелиерите. А забавени заплащания от страна на страната, заради настаняването на украински бежанци, се трансформира в спомагателна спънка за бранша.

В предаването бе прегледана и тематиката за северноевропейците, които се местят в Испания през зимата, с цел да избегнат високите сметки за комунални услуги. Повече по тематиката и задачите диалози вижте във видеото. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР