В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8

...
В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8
Коментари Харесай

Екзакта: До 8 партии в парламента, ГЕРБ води с близо 9%

В Народното събрание действително могат да влязат 6, 7 или 8 партии, разясняват от " Екзакта рисърч груп " въз основата на свое национално проучване, извършено в интервала 23-29 март 2021 година измежду 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 обитаеми места. Проучването е без значение от външно финансиране и е извършено със лични средства.

Според данните ГЕРБ-СДС биха получили 28.5 на 100 измежду твърдо решилите да гласоподават към 29 март, " Българска социалистическа партия за България " - 20 %, " ИТН " - 13 на 100, Движение за права и свободи - 12.4 на 100. " Демократична България " - 6.7 на 100, Вътрешна македонска революционна организация - 4.3 на 100, " Изправи се! Мутри вън! " /ИМВ/ - 4.3 %.

Финалната фаза на акцията ще е решаваща за представянето на Вътрешна македонска революционна организация и ИМВ, допустимо е още една партия да нападна четирипроцентната преграда в края на акцията, показват анализаторите. Те означават, че броят на обединенията, които ще бъдат показани в българския парламент, зависи значително от изборната интензивност, само че основно от твърдостта на електоратите на по-малките обединения.

ПК " Воля-НФСБ " е новосформирана коалиция, въпреки и с добре познати водачи. В рамките на акцията записваме повишаване на поддръжката към тази групировка. Ако сходна наклонност се резервира до деня на вота, обединението има шансове за положително показване, разясняват от " Екзакта ".

Според тях изненада може да поднесат и " Републиканци за България ", които посредством интензивна акция усилват известността и поддръжката си. Точното премерване по социологически път на техния електорат е затруднено заради районна специфичност и поради хипотезата за прикрит избор, прецизират социолозите.

" Възраждане ", АБВ, КОД и " Атака " получават в проучването дялове от порядъка на към и малко над един %.
Анализаторите означават, че е правилно мандати да се пресмятат откакто има изясненост по това какъв брой партии влизат в 45-ия състав на българския парламент.

Данните на " Екзакта " от началото на март досега демонстрират, че интензивното разпространяване на COVID-19 у нас е фактор, който може да повлияе за понижаване на електоралната интензивност измежду хората, които изпитват терзания за здравето си. Това води до допускането, че ще гласоподават под 3 млн. гласоподаватели, най-вероятно сред 2 600 000 и 2 800 000 души.

Очевидно на тези избори ще записваме някакво съотнасяне сред страховите настройки, подбудени от COVID-19, протестните настройки, поддържани от лятото на 2020 година насам, и настройките в поддръжката за статуквото, разясняват анализаторите и допълват, че COVID-19 е фактор в изборната конкуренция, който ще остави в пасивна позиция значително хора с другояче разнородни политически благосклонности и дейна гражданска позиция.

В актуалното проучване се записва дял на твърдо решилите да гласоподават, който е непосредствен до 45 на 100. До деня на вота " Екзакта " чака прочут растеж на поддръжката за ГЕРБ и за Има Такъв Народ и задържане на електоралните дялове на Българска социалистическа партия и Демократична България.

" Екзакта Рисърч Груп " организира своите национални изследвания на територията на България, заради което данните ни не включват вота отвън страната, прецизират от организацията.

Визитка на проучването:

Резултати от национално проучване на Екзакта Рисърч Груп, извършено в интервала 23-29 март 2021 година
Изследвани са 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 обитаеми места. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано " face to face " изявление. Изследването е без значение от външно финансиране и е извършено със средства на " Екзакта Рисърч Груп ". Максималната неточност при 50%-овите дялове е +/- 3%. Съгласно условията на Изборния кодекс, всяка медия, която употребява данни от актуалното изследване е длъжна да оповестява информацията от това каре.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР