В парламента днес председателят на БСП Корнелия Нинова мотивира алтернативните

...
В парламента днес председателят на БСП Корнелия Нинова мотивира алтернативните
Коментари Харесай

Нинова: С една сериозна промяна в данъчната и социална политика може да се реши проблемът с неравенствата и бедността

В Народното събрание през днешния ден ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова стимулира различните оферти на Българска социалистическа партия за една сериозна смяна в данъчната и обществена политика в България. Аргументите на партията тя изложи и в страницата си във Facebook.

„ Безспорно в дебата за плосък или напредничав налог има идеологически спор – лява или дясна политика е това. Имаме и от години политически спор ГЕРБ-БСП, тъй като ние за четвърти път в този мандат внасяме тези оферти и постоянно спорим политически. Този въпрос, с изключение на идеологически и политически, е на първо място държавнически, в случай че гледаме на него през огромния въпрос за неравенствата и беднотия та “, уточни Нинова от парламентарната естрада и конкретизира: „ Неравенствата и беднотия та са камшик за всяко ръководство. България сме преди всичко по неравноправие в Европейския съюз “.

Лидерът на Столетницата уточни обстоятелства: „ В заключителното изказване на Международния валутен фонд /МВФ/, след постоянната му задача в България тази година, се предложи битката с неравноправие то като един от главните проблеми за България. Кризата с Ковид-19 и последващата икономическа и обществена рецесия ще задълбочават неравенствата и беднотия та. В собствен отчет от тази година Световната банка отбелязва: „ Пандемията направи бедните още по-бедни “. Как стои този въпрос с неравенствата и беднотия та в България и може ли той да бъде решаван и през данъчна и обществена политика ? “, попита Корнелия Нинова.

Председателят на българските социалисти извади нескрито и безапелационна статистика: „ През 2019 година 1 милион 586 хиляди българи са живели под прага на беднотия и са нарастнали по отношение на миналата 2018 година с 0,6 %. Впечатляващ е отчетът на Българска народна банка от предходната година, уважаеми сътрудници и българи, който демонстрира по какъв начин се отразява рецесията на неравноправие то, приходите и беднотия та в България. Българска народна банка – може би един от най-сериозните източници в България, споделя, че от март насам са се появили 146 сметки в банките с над 1 милион лв.. Изводът е, че в пандемия България създава по 24 милионери на месец. През 2008 година те са били 98, през 2019 – 900, а в този момент – 1070 до септември “.

Сериозен контрастност проличава от тази статистика, показана от Нинова: „ В същото време, най-малките влогове, до 1000 лв., които са всеобщите на българския народ, понижават трайно, съгласно извода на Българска народна банка. Средните влогове до 5000 лв. понижават гладко, само че непрекъснато. Обяснението на банкерите и икономистите е, че поради намаляващите им приходи, хората си оказват помощ със спестени пари. Изводът им е – това, че дребните депозити понижават, а най-големите порастват три пъти от междинното е сигнал за растящо неравноправие на приходите в България “.

Левицата има действителен проект, който Нинова показа по този начин: „ Ето за какво ние от „ Българска социалистическа партия за България “ предлагаме един от методите да стартираме да преодоляваме това неравноправие и беднотия та – да мине през данъчна и обществена политика. Предлагаме анулация на плоския налог и въвеждане на напредничав подобен за приходите на физическите лица, корпоративният да не се пипа.Освен това, предлагаме освобождение на млади работещи хора до 26 години от налог върху прихода на физическите лица – т.е. тези младежи, до 26 години,  да не заплащат подобен налог. Това са 614 613 души.

Предлагаме фамилно подоходно облагане, което значи, че за всяко работещо семейство, внасяло си осигуровките в последните 12 месеца, ще има по 500 лева необлагаем най-малко за всяко дете. И по този начин в фамилиите ще остане повече наличен приход. Това са 1 250 000 деца. Предлагаме безвъзмездни медикаменти за деца до 14 години – това са 1 020 000 деца.

Това, което предлагаме, ще коства на страната 1,7 милиарда лева Знаете ли какъв брой приблизително годишно харчи еднолично „ от прозореца на джипа “ Бойко Борисов? Между 2 и 3 милиарда годишно отвън бюджета - без цел, без цели – само за политически дивиденти и персонално оцеляване. Хора, не се лъжете, с нашите пари се купува персонално оцеляване. Изборът през днешния ден е – персоналната власт на един човек или грижата за близо 5 млн. българи. Ние предлагаме второто – грижата за хората “.

На финала на своето стимулирано ревю Нинова направи послание към сътрудниците си от Народното събрание: „ Ако сте държавници, а не мандатници, подкрепете тези оферти “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР