В памет на Мариан Андерсън, 60 години след Марша срещу Вашингтон

...
Шестдесет години след Марша срещу Вашингтон, част от историята продължава
Коментари Харесай

Шестдесет години след Марша срещу Вашингтон, част от историята продължава да живее в Националния музей на Мариан Андерсън във Филаделфия.

Музеят разказва историята на Андерсън, жена, която даде глас на движение. Въпреки че е най-известна с изпълнението си на Мемориала на Линкълн през 1939 г. на „America (My Country, 'Tis of Thee)“, Андерсън също участва по време на Марша срещу Вашингтон на 28 август 1963 г. 

Расизмът изигра значителна роля роля в живота и кариерата на Андерсън. През 1939 г. тя трябваше да свири в Constitution Hall, но мястото забрани чернокожите изпълнители. Вместо това тя пя пред тълпа от 75 000 души на стълбите на Мемориала на Линкълн.

Андерсън продължи да разбива бариерите. През 1955 г. тя става първата чернокожа певица, изпълняваща главна роля в Метрополитън опера в Ню Йорк.

„Това, което тя направи, беше да представи надежда, възможност и възможност за чернокожите“, Джилиан Патриша Пиртъл, Изпълнителният директор на Националния музей Мариан Андерсън, каза.

Музеят е домът на телефона, който Андерсън е използвал, за да отговори на обаждането за участие в March on Washington.

„Този ​​телефон просто говори за история и говори за историите и живота“, каза Пиртъл.

Тя се върна при Мемориала на Линкълн за Марша срещу Вашингтон и изпя „He's Got the Whole World in His Hands.“

През лятото на 2020 г. в музея се случи бедствие. На фона на спиранията поради COVID спукана водопроводна тръба причини голямо наводнение, повреждайки и унищожавайки десетки артефакти. Сградата се нуждаеше от ремонт.

„Когато видите как такава история просто се носи и не знаете как ще бъде поправена, това беше повече, отколкото можех да понеса“, каза Пиртъл.

Докато музеят засега остава затворен, доброволци и дарения помагат да се върне към живот. Докато ремонтът продължава, Pirtle провежда изскачащи презентации в училищата в района, така че учениците да могат да научат за наследството на Андерсън.

 Като самата тя е оперна певица, Пиртъл казва, че е била вдъхновена от Андерсън като дете. Сега е неин ред да носи факлата, запазвайки музиката и паметта на Андерсън за поколения напред.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР