В отворено писмо до швейцарския министър на правосъдието Елизабет Бауме-Шнайдер,

...
В отворено писмо до швейцарския министър на правосъдието Елизабет Бауме-Шнайдер,
Коментари Харесай

Швейцарски номадски етнически групи искат официално признание за културен геноцид

В отворено писмо до швейцарския министър на правораздаването Елизабет Бауме-Шнайдер, оповестено в понеделник, се показва, че в границите на програмата „ Благотворителност за децата на пътя ”, швейцарското правителсто е преследвало йенишите и синтите и по други способи, в това число посредством стерилизиране и интерниране за „ скитане “.

Въпреки препоръчаното опрощение и изплатените обезщетения, в този момент държавното управление би трябвало да признае за културен геноцид акцията „ Благотворителност за децата на пътя “, в случай че има намерение да поеме отговорност за дейностите си, пишат автгорите на писмото, разширявайки кръга на засегнатите с техните потомци, фамилии и задачите две народности. Самите те се разказват като „ последните свободни хора в Европа ”.

Отвореното писмо е подписано от Radgenossenschaftder Landstrasse, организацията, която координира дейностите на двете малцинства в Швейцария, транснационалната асоциация на йенишите ChefftQuant и Jenische-Manouche-Sinti, организация, дейна във френскоговоряща Швейцария.

Целта на така наречен „ благотворителна стратегия ” е била да сътвори на децата на номадските етноси условия за установен живот, било и наложително. Мерките за това обаче, са меко...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР