В отговор на скорошните нападения срещу американски войски в региона

...
В отговор на скорошните нападения срещу американски войски в региона
Коментари Харесай

От самолетоносачи до ракети: САЩ стъпват здраво в Близкия изток

В отговор на скорошните набези против американски войски в района Съединени американски щати ще изпратят в Близкия изток новаторска система за противоракетна защита THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) и спомагателни батальони на зенитно-ракетната система Patriot, оповестяват от Пентагона, представени от Reuters.

През последните седмици Съединените щати изпратиха забележителна военноморска мощ в Близкия изток, в това число два самолетоносача, техните поддържащи кораби и към 2000 морски пехотинци.

Вашингтон е в нараснала подготвеност за интензивност от страна на подкрепяни от Иран групировки, защото напрежението в района се повишава поради войната сред Израел и „ Хамас “.

" След подробни полемики с президента Джо Байдън по отношение на неотдавнашната ескалация от страна на Иран и неговите марионетни сили в района на Близкия изток през днешния ден разпоредих серия от спомагателни стъпки за по-нататъшно подсилване на позицията на Министерството на защитата в района ", се споделя в изказване на министъра на защитата Лойд Остин.

Той прибавя, че слага спомагателни военнослужещи в подготвеност за развръщане, само че не споделя какъв брой. Пентагонът към този момент е сложил към 2000 военнослужещи в положение на нараснала подготвеност, ако се наложи да бъдат изпратени в района.

" Тези стъпки ще подсилят районните старания за въздържане, ще усилят отбраната на силите на Съединени американски щати в района и ще подкрепят отбраната на Израел ", прибавя Остин.

Разполагането на системите идва две години откакто администрацията на Байдън ги изтегли от Близкия изток, базирайки се на намаляването на напрежението с Иран.

Patriot, считани за една от най-модерните американски системи за противовъздушна защита, нормално са в дефицит, като за него се борят съдружници на Съединени американски щати по целия свят.

Системата THAAD разполага с мощен радар. Разполагането на системата от Съединени американски щати в Южна Корея през 2016 година разгневи Китай, който счита, че тя може да „ гледа “ във въздушното му пространство.

Откакто избухна спорът сред Израел и бойците на „ Хамас “ в Газа, се следи внезапно нарастване на нападенията против американските сили в Ирак и Сирия. Миналата седмица американски боен транспортен съд смъкна повече от дузина безпилотни самолети и четири крилати ракети, изстреляни от подкрепяните от Иран хути от Йемен.

Израел стартира своята " тотална блокада " на Газа, откакто на 7 октомври при трансгранична офанзива против Южен Израел от бойци на ислямисткото придвижване бяха убити 1400 души, най-вече цивилни, напомня още Reuters.

Министерството на здравеопазването на Газа декларира в събота, че при въздушните и ракетните удари на Израел са починали минимум 4385 палестинци, в това число стотици деца, а повече от един милион от 2,3 млн. души, обитаващи дребната територия, са разселени.

В добавка към два самолетоносача

Разполагането на THAAD идва в добавка към изпращането на два самолетоносача - и техните помощни кораби - в Източното Средиземноморие.

Корабите са предопределени за въздържане, с цел да се подсигурява, че спорът няма да се разшири, само че внасят забележителна софтуерна мощност в район, който към този момент е хазаин на редица американски военни кораби, самолети и войски.

Самолетоносачът " Джералд Р. Форд ", дружно с поддържащи кораби, идва в Източното Средиземноморие при започване на предходната седмица.

Той е въведен в употреба през 2017 година и е най-новият самолетоносач на Съединени американски щати и най-големият в света, с повече от 5000 моряци на борда.

Самолетоносачът, който има нуклеарен реактор, може да побере повече от 75 военни самолета, в това число изтребители като F-18 Super Hornet и E-2 Hawkeye, които могат да работят като система за ранно предизвестие.

Той разполага с боеприпас от ракети като Evolved Sea Sparrow. Това е ракета земя-въздух със междинен обхват на деяние, употребена за противопоставяне на безпилотни летателни апарати и самолети. Друг вид ракети с преносима въздушна рама се употребяват за прихващане на противокорабни ракети, а оръжейната система за непосредствен пердах Mk-15 Phalanx се употребява за изстрелване на бронебойни патрони.

" Джералд Р. Форд " включва и усъвършенствани радари, които могат да оказват помощ за контрола на въздушния трафик и навигацията.

Поддържащите кораби на самолетоносача включват ракетния крайцер " Нормандия " от клас " Тикондерога ", ракетните разрушители от клас " Арли-Бърк “ - " Томас Хъднър ", " Рамадж ", " Карни " и " Рузвелт ". Те имат качества за водене на бойни дейности " земя-въздух ", " земя-земя " и " битка с подводници ".

Ударната група на самолетоносача " Дуайт Айзенхауер " също се мести към източната част на Средиземно море. Достигането ѝ до района ще отнеме сред седмица и седмица и половина.

Ядреният самолетоносач, въведен в употреба през 1977 година, за първи път организира интервенции по време на иракското навлизане в Кувейт.

Самолетоносачът, прочут още като " Айк ", има 5000 моряци и може да транспортира до девет ескадрили самолети - изтребители, хеликоптери и разследващи самолети.

Подобно на " Форд ", самолетоносачът " Айк " е придружаван от други кораби като ракетния крайцер " Филипин Сий ", ракетните разрушители " Грейвли " и " Мейсън ". По изискване тези кораби са съсредоточени върху отбраната на самите себе си и самолетоносача, само че могат да правят и настъпателни интервенции.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР