В отговор на нарастващото туристическо търсене в Сърбия, местното правителство

...
В отговор на нарастващото туристическо търсене в Сърбия, местното правителство
Коментари Харесай

Сръбската схема, по която се отпуска държавна помощ на хотели от висок клас

В отговор на възходящото туристическо търсене в Сърбия, локалното държавно управление предприе субсидиране на строителството на нови хотели. Анализ на резултатите, извършен от BIRN демонстрира, че по-голямата част от парите са отишли при компании, постоянно желани от ръководещите партии в страната.

Един план беше отлаган неведнъж, различен редуцира личния състав си и като цяло специалистите сложиха под подозрение разпределянето на държавни средства към градежа на първокласни хотели.

Туристическият бранш на Сърбия пораства. През първите 10 месеца на 2023 година бяха регистрирани 15 % повече настанявания, в сравнение с през същия интервал на 2019 година, по данни на Световния туристически барометър. Това докара до доходи от към 2,1 милиарда евро.

Руснаците съставляват 12,5 на 100 от всички регистрирани нощувки, следвани от турски жители (10 на сто) и гости от прилежаща Босна и Херцеговина (6,6 процента). Повече от половината задгранични туристи прекарват най-малко една нощ в столицата Белград, до момента в който сърбите избират спа или планински курорти.
 Съединени американски щати и Европейски Съюз слагат в
Съединени американски щати и Европейски Съюз слагат в " черен лист " част от бизнеса в Сърбия

Санкционирани са както компании за експорт, по този начин и физически лица

Трите компании, обичани от управляващите

Опитвайки се да се оправи с възходящото търсене, държавното управление на Сърбия подписа 15 контракта сред октомври 2018 година и декември 2023 година за субсидиране на строителството на хотели. Общата стойност на плановете е 271,8 млн. евро, от които страната обезпечава 48 млн. евро. Повече от половината от тази сума - 26,5 млн. евро, ще отидат при три компании, които към този момент вземат участие в редица значими държавни инициативи.

Millennium Resorts, дъщерно сдружение на Millenium Team, ще получи дотация от 10,1 милиона евро за построяването на уелнес курорт, включващ два хотела и лечебна клиника в сръбския спа град Вранска Баня. Promont Group ще получи 7,4 милиона евро за първокласен курорт на Фрушка гора. Inobacka получава близо 9 милиона евро посредством дъщерно сдружение за нов хотел във втория по величина град в Сърбия - Нови Сад.

Домакинството на Сърбия на EXPO 2027 - голямо бизнес ревю, разкри дефицита на висококачествено настаняване, което накара президента на страната Александър Вучич да разгласи построяването на повече от 100 нови хотела единствено в Белград.
 Снимка 654325
Източник:

Експертите споделят, че субсидирането на създаване на нови хотели или обновяването на съществуващи такива е законно, само че те се съмняват в това по какъв начин държавното управление е избрало бенефициентите.

Millennium Team е главен състезател в сръбското строителство с дълга история на съдействие с страната под ръководещата Прогресивна партия и е подложена на критика от сръбските медии за някои " спорни планове ".
 Бързо разрастващите се колоси в Сърбия: приходите на най-успешните компании скачат от 1,7 на €10,2 милиарда
Бързо разрастващите се колоси в Сърбия: приходите на най-успешните компании скачат от 1,7 на €10,2 милиарда

Лидерът в класацията е генерирал доходи от €1 милиард

Millennium е една от редицата частни компании, които са спечелили извънредно доходоносни държавни поръчки, като в същото време подаряват пари на сръбската полиция.

Луксозен комплекс в народен парк

През ноември 2018 година Promont Group подписа договорка за вложение на 16,3 милиона евро и наемане на минимум 70 нови чиновници на непрекъснати контракти в хотелския комплекс Vrdnicka Kula в националния парк Fruska Gora. Правителството се съгласи на дотация от над 2,6 милиона евро. Promont Group има хотелския комплекс, който включва хотел Premier Aqua, Fruske Terme, етно населено място Vrdnicka Kula, както и комплекса Fruske Residence.

Подобно на Millenium Team, Promont също взе участие в газовата инфраструктура на Сърбия - бранш, който от години се управлява от социалистите в страната.

Според следствие на Insajder, държавният снабдител на природен газ Srbijagas - управителен през последните 15 години от високопоставения член на Социалистическата партия Душан Баятович, е наел Promont Group без търг за построяването на " Турски поток ", дружно с Millenium Team.

Субсидии за новия хотел на Hyatt в Нови Сад

През декември 2023 година Trinity Park, дъщерно сдружение на Inobacka, подписа контракт за приемане на дотация от съвсем 9 милиона евро за създаване на нов Hyatt Regency на мястото на известния Hotel Park от югославската ера в Нови Сад. Хотелът би трябвало да отвори порти през 2026 година

Инвеститорът показа плана като поощряване на конгресния туризъм в града. Той обаче се намира в част от центъра на града, която в миналото е била проектирана като спа зона и към момента е класифицирана като такава. това значи, че дава отговор на условията за дотация, която другояче е непокътната за хотели в Белград или в спа градовете.

Според изискванията на контракта Trinity Park би трябвало да влага минимум 58,4 милиона евро до 2027 година, макар че кметът на Нови Сад Милан Джурич съобщи предходната година, че хотелът ще коства два пъти повече от тази сума.

Твърди се още, че ще бъдат отворени 250 нови работни места, макар че договорът планува единствено 40 души на непрекъснати контракти.
 Вместо Европейски Съюз? Обмисля ли Сърбия присъединение към...БРИКС
Вместо Европейски Съюз? Обмисля ли Сърбия присъединение към...БРИКС

На запад или на изток ще поеме Белград е въпрос от основно значение за бъдещето на страната
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР