В основната си част предложенията за промени са дискутирани дълго

...
В основната си част предложенията за промени са дискутирани дълго
Коментари Харесай

Атанас Славов: Опитваме се да имаме консолидиран вариант на проекта за конституционния промени

В главната си част предложенията за промени са дискутирани дълго време. Консултирани са с адвокати и с представители на университетските среди. Не са резултат от някакви моментни хрумвания. Още през 2021 година " " имаше план за конституционни промени. Ние сме стъпили на този план и сме го надградили. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ министърът на правораздаването във връзка препоръчаните от " - " промени в Конституцията.

Провели сме многократни срещи с сътрудниците от - и, за отразим и техни претенции в този план. Опитваме се да имаме един консолидиран вид, който да има най-малко поддръжката и на трите политически сили, разясни Славов.

За главните моменти в този план, в това число разделянето на Висшия правосъден съвет на две - съдийски и прокурорски съвет, конституционната тъжба на жителите, ограничението на пълномощията на основния прокурор, имаме висока степен на единодушие. Остава да бъдат дискутирани ролята на служебното държавното управление и тематиката 24 май да стане националния празник, уточни правосъдният министър.

По мотив дебата към предлагането за промяна на националния празник той означи: " Това е публичният контракт на нацията. Идеята е тези промени в Конституцията да носят нашия народен отпечатък. Вкарваме, по този начин да се каже, националната теория на страната като част от Конституцията. Важно е да се води този спор. Това е част от значимия въпрос в какво общество желаеме да живеем ".

Важно е да се търсят съществени национални консенсус. Такъв консенсус е правосъдната промяна и жителите да се отнасят към Конституционния съд, когато мислят, че се нарушават техните права, подобен образец е и смяната, обвързвана с това служебното държавно управление да няма безконтролна власт. Ключовото тук е да се резервира връзката сред служебното държавно управление и Народното събрание. Парламентарното държавно управление значи държавното управление да се употребява с доверието на Народното събрание, разяснява Славов.

Очакваме в границите на септември месец да е първото гласоподаване по плана и в края на годината да има дефинитивно признати текстове. Следващите шест до осем месеца ще са основни за цялостната промяна в правосъдната систематична и прокуратурата. Ние имаме потребност от това време, с цел да проведем процесите съответно, сподели още министърът на правораздаването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР