В Окръжния съд в Добрич е открита т.нар. Синя стая

...
В Окръжния съд в Добрич е открита т.нар. Синя стая
Коментари Харесай

В Окръжния съд в Добрич откриха стая за деца свидетели

В Окръжния съд в Добрич е открита така наречен Синя стая за щадящо чуване на деца, които вземат участие в правосъдни процеси.

Това е седмата специфична стая в страната за най-уязвимата група в досъдебните и правосъдните процедури, която отваря порти със съдействието на Министерството на правораздаването и българо-швейцарската стратегия за съдействие, заяви ръководителят на Окръжния съд Галатея Ханджиева.

По думите й за разлика от другите сходни пространства Синята стая е в самата постройка на Съдебната палата и икономисва неудобството на правосъдните сформира да се придвижват.

Синята стая има видеоконферентна връзка със залата за правосъдни съвещания, като въпросите, отправяни от прокурор, арбитър, юрист, ще доближават до детето посредством обществен служащ, психолог или възпитател, които ще му ги задават по подобаващ метод. Магистратите са донесли за стаята играчки, с цел да не изпитват децата стрес.

От началото на годината отделът за протекция на детето в Добрич е подготвил обществени отчети по 160 каузи, а в съда са изслушани седем деца, заяви шефът на дирекция "Социално подкрепяне " Магдалена Миткова.

През миналата година са прегледани 306 сходни каузи с присъединяване на 19 деца. Най-често малолетни и малолетни са разпитвани в процеси за наставнически права, осиновявания, домашно принуждение. При последния тежък случай е изслушано четиригодишно момиче, потърпевшо от блудничество, споделиха от съда.

Според Магдалена Миткова при влизане в съда някои деца се "затварят ", отхвърлят да дават отговор на въпроси и даже стават враждебни, а в Синята стая ще се усещат сигурни и спокойни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР