В околностите на Тутракан живее най-многобройната популация на къдроглави пеликани.

...
В околностите на Тутракан живее най-многобройната популация на къдроглави пеликани.
Коментари Харесай

В околностите на Тутракан живее най-многобройната популация на къдроглави пеликани

В покрайнините на Тутракан живее най-многобройната популация на къдроглави пеликани. Над 120 от величествените птици сега мътят яйцата си там. Над 240 типа птици са го създали и са построили своя дом.

„ В предишното е било обстойно тресавище. Впоследствие пресъхва и е превърнато в обработваема повърхност. В момента стартира размножителният сезон при птиците. Обаждат се патици, чапли, корморани. Мястото е богато и на други животни - глигани, сърни. Те употребяват влажната зона за отмора и нощуване, а се хранят из обработваемите ниви в близост ", споделя природозащитникът Свилен Чешмеджиев от Българско сдружение за отбрана на птиците.

В предпазена околност „ Калимок-Бръшлен " тази година живее най-многобройната колония къдроглави пеликани в страната. 128 от тези величествени птици разделят две изкуствено сложени дървени платформи.

Отвисоко редките птици са зашеметяваща панорама. „ Тази година успяхме да записваме 64 двойки къдроглави пеликани. Това е връх за предпазена околност „ Калимок-Бръшлен ". Първата година имахме три двойки, предходната бяха 30, а в този момент има двойно нарастване ", сподели Чешмеджиев.

Успехът на експертите от Българското сдружение за отбрана на птиците напълно не е инцидентен. Освен естествените дадености на крайдунавските блата, бранителите на птиците са подходили по неповторим за страната и света метод. За да оживят и населят платформите, са сложили пеликани-манекени.

В България има единствено три места, където човек би могъл да срещне къдроглав пеликан - в резервата „ Сребърна ", в естествен парк „ Персина " и край Тутракан. Природозащитниците се пробват да го заселят и край Бургас.

Всичко това обаче може да рухне, в случай че хората не са задоволително съобразителни, изключително в интервала на гнездене при започване на годината.

„ Всяко едно безпокойствие може да докара даже до овакантяване на колонията. Когато се следят редки и предпазени птици като пеликана, хубаво е да има умел специалист, който да ги покаже от безвредно разстояние, да опише забавни неща за тях ", уточни Чешмеджиев.

Освен „ Пътеката на пеликаните ", умел лидер ще ви покаже и другите чудеса на този забавен туристически район. Ще се разноските по живописния бряг, ще влезете в единствения музей на риболова и лодкостроенето по поречието на Дунав, наложително ще се запознаете с бита на локалните обратно в годините в самобитната рибарска махала.

Наричат Тутракан „ градът на огнения залез ". Честите ветрове по течението на реката и особеностите на географията основават в часовете по здрач сюрреалистична картина, която мъчно може да се опише с думи. Гледката е задоволително впечатляваща, с цел да накара всеки екскурзиант „ да се изгуби " в романтиката на Тутракан.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР