В огромния поток от информация за COVID-19 хората често се

...
В огромния поток от информация за COVID-19 хората често се
Коментари Харесай

СЗО алармира: Това са най-големите лъжи за COVID-19

В големия поток от информация за COVID-19 хората постоянно се объркват кое е реалност и кое е художествена небивалица.

Затова от Световната здравна организация „ разрушиха “ най-разпространените легенди за болестта.

Излагането на слънце

Слънчевите бани са потребни и приятни, само че няма да ви оказват помощ да избегнете заразяване с COVID-19. От СЗО опровергават информацията, че в случай че стоите на температура по-висока от 25 градуса сте по-защитени. Дават образец с редица страни, където времето е горещо, само че броят на болните е огромен.

Същото важи за горещата вана или душ – с изключение на да изгорите кожата си, няма да има различен резултат. Единственото, което предотвратява болестта е честото миене на ръцете и избягването да се допира лицето.

Задържането на въздуха

От известно време в мрежата се въртят препоръки по какъв начин сами да прецените дали имате ковид. Един от тях е да задържите дъха си за към 10 секунди и в случай че не почувствате дискомфорт или не се закашляте – тогава всичко е наред. Оказва, че това е следващият мит. Това упражнение не трябва да ви успокоява, че сте здрави.

Основните признаци на COVID-19 са кашлица, високо температура и изтощеност, само че не е наложително да участват в болен пациент. Единственият потвърден способ за диагностика е лабораторният тест.

Употребата на алкохол

Здравните управляващи предлагат повърхностите да се дезинфектират с препарати с високо наличие на алкохол, само че оралната приложимост на оказва помощ да избегнете заразяване с COVID-19.

Напротив, от СЗО предизвестяват, че честата приложимост на алкохолни питиета може да е рискова за вашето здраве. Също по този начин, в случай че напръскате тялото си с алкохол или хлор – няма да се предпазите от вируса или да го убиете, в случай че към този момент е попаднал в организма ви.

Студът и снегът

Няма никаква основателна причина да вярвате, че минусовите температури могат да убият ковид. Нормалната човешка температура варира към 36,5 и 37 градуса, без значение от температурата на околната среда.

Комарите и преместването на болестта

За разлика от други вируси и заболявания, кораавирусът не може да се придвижва по животни или инсекти. Към момента няма доказателства захапване от комар да води до болест. COVID-19 се придвижва по въздушно капков път. Затова от СЗО поучават да спазвате обществена отдалеченост, изключително с хора, които кихат и кашлят. Разбира се, в случай че към вас е имало сходен човек – незабавно би трябвало да измиете ръцете си.

Дезинфекция посредством ултравиолетова светлина

През последните няколко седмици се появиха изявления, че в Китай дезинфектират улиците и градския превоз с ултравиолетова светлина. Около успеваемостта се водят разногласия, само че от СЗО прецизират, че този способ не би трябвало да се употребява за дезинфекция на ръцете, тъй като може да докара до кожни раздразнения. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР