В офиката се съдържат около 25 биологичноактивни вещества, включително витамини,

В офиката се съдържат около 25 биологичноактивни вещества, включително витамини, ...

Тази народна рецепта лекува успешно хемороиди.В офиката се съдържат около 25 биологичноактивни вещества, включително витамини, минерали, органични киселини, които помагат на човек бързо да се възстанови от всякакви простудни заболявания.

Освен това офиката понижава кръвното налягане и нивата на холестерола в кръвта, има лек диуретичен ефект.

Много добро слабително средство е, особено за възрастни хора, които често страдат от страничните ефекти на фармацевтичните препарати.

За кого е противопоказана?

Заради изобилието от танини офиката е противопоказана при пациенти с повишено съсирване на кръвта, тромбози при разширени вени, гастрит и пептична язва в острия им стадий.

Съвет

Ако искате да използвате офиката като лекарство, по-добре е да наберете плодовете й преди измръзването на целия грозд - така ще съхраните по-голямата част от полезните й вещества.

Но ако целта е да си ги хапнете вкусно, тогава трябва да наберете плодовете след първите слани, преди да замръзнат напълно, пише zdrave.to.
Изпитана рецепта: Сок при хемороиди
Кръвоспиращите свойства на офиката може да използвате за лечение на хемороиди, ако болестта не е придружена от тромбоза. Изстискайте сока от пресните или размразени плодове и вземайте по 50 мл, 3-4 пъти на ден.

Съхранявайте сока в хладилник не повече от 3-5 дни.

Източник: marica.bg