В Общинския съвет е внесено допълнително към дневния ред предложение

...
В Общинския съвет е внесено допълнително към дневния ред предложение
Коментари Харесай

Кметът на Сливен предлага Общината да поеме 50% от разходите за паспорти на сградите, кандидати за саниране

В Общинския съвет е импортирано в допълнение към дневния ред предложение от кмета Стефан Радев., заяви ръководителят на локалния парламент Димитър Митев на постоянната си конференция ден преди съвещанието. Общинската помощ ще се показва в покриването на 50% т разноските за енергийно проучване на блоковете, т.е. за техническите им паспорти. „ Колкото по-бързо Община Сливен се приготви за програмата за саниране, колкото по-бързо жителите на града съумеят да се приготвят за кандидатстване, толкоз повече блокове в Сливен ще бъдат включени в нея “, разяснява Митев.

Планът за възобновяване и резистентност на България планува саниране на жилищни здания най-малко с 4 жилището. Тази година се заделят 1,4 милиарда лв. за саниране, като програмата обгръща всички общини. По тази причина се постановат по-бързи и ефикасни дейности. При събирането на документи от претендентите и извършените събрания на притежателите обаче са зародили проблеми. Те са свързани с новото условие, че разноските за енергийното проучване в началото би трябвало да се заплатят от притежателите. Сумите за енергийно проучване варират от 4 до 13 лв. на кв.метър съгласно информацията, с която разполага Общината. Това значи, че за апартамент с повърхност от 80 – 100 квадрата едно семейство би трябвало да заплати най-малко 600 лв.. „ Не всеки може да си разреши сходна сума, изключително в сегашната обстановка. Затова поздравявам кмета Стефан Радев за предлагането Общината да подкрепи заплащането на паспортите с 50% от сумата “, сподели ръководителят на Общинския съвет.

Димитър Митев направи и няколко уточнения. Първо, ще бъдат подкрепени тези сдружения, които аплайват в Община Сливен и имат разполагаем компания, подготвена да изготви паспорта на жилищната постройка до 15 февруари 2023 година. Второ, значимо е да се знае, че програмата ще възвърне средствата за енергийно проучване, само че при цени до 6 лв. на кв.метър. Затова концепцията е колкото може повече блокове да намерят компании с предложения до тази цена, защото разликата над посочения размер на кв.метър няма да бъде обезщетена нито от Общината, нито от програмата. Тоест, в случай че сдружението на притежателите е осигурило енергийно проучване на цена от 8 лв. на квадрат, то Общината ще заплати половината от сумата на цена от 6 лв.. И на трето място, в случай че блокът кандидатства по програмата и е утвърден за саниране, всички разноски за паспорта ще бъдат възобновени на 100 %. Но в случай че блокът не е утвърден за саниране, средствата, предоставени от Общината, няма да й бъдат възстановявани от притежателите.

„ Всичко, казано до тук, значи, че всеки блок ще има интерес да си направи паспорт с помощта на помощта от Общината. Аз съм убеден, че съветниците на следващия ден ще поддържат предлагането, тъй като постигането на енергийна успеваемост посредством санирането на жилищните здания е бъдещето. Това е методът за осъществим условията на Плана за възобновяване и резистентност и да създадем по-бавен процеса на закриване на въглищните ТЕЦ-ове “, разяснява Димитър Митев.

Другите спомагателни точки са свързани с даряването на два автомобила за потребностите на Детска педагогическа стая към ОД на Министерство на вътрешните работи – Сливен, даването на РДПБЗН на противопожарен автомобил, дарен от Кьолн, Германия, на Общината, наново начало на процедурата за придобиване от Община Сливен на някогашните гарнизонна кухня и баня и други
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР