В Община Куклен бе спазена една от най- хубавите български

...
В Община Куклен бе спазена една от най- хубавите български
Коментари Харесай

Баба Марта в Община Куклен

В Община Куклен бе спазена една от най- хубавите български обичаи с посрещането на Баба Марта.
Прочетете още
С доста въодушевление, усмивки и приятни изненади стартира първомартенският празник в Куклен. Бяло–червеният конец още веднъж свърза във забавление деца от ДГ “Приятели ”, ученици от СУ ”Отец Паисий ”, ученици на “Каритас “, управлението на Общината и Общинския съвет, и чиновниците в администрацията- както мартеницата обединява всички българи по света. С греещи усмивки се закичваха мартеници и назоваха за здраве, благополучие и наслада. Точно тези три най-важни неща пожела и кукленския градоначалник на гостенчетата в общината, на своите чиновници и на всички поданици на Община Куклен.

Кметът Мария Белчева добави още, че празникът на мартениците е неповторим за България – празник, с който би трябвало да се гордеем, почитаме и почитаме.

Друг бит обвързван с 1-ви март бе спазен в селата от общината. Палейки сметта от дворовете си и прескачайки жаравата, хората от Добралък гонеха злите мисли и злите сили от живота и домовете си. В Яврово и Цар Калоян блестнаха Мартенски украси.

На 1 март хора, дървета и животни се закичват за здраве и триумф с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март - църковния празник на Св. 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се смъкна и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР