В общественото съзнание винаги лежи дълбоко стаен страх, че ще

...
В общественото съзнание винаги лежи дълбоко стаен страх, че ще
Коментари Харесай

Оксфордският университет излезе с доклад за края на света

В публичното схващане постоянно лежи надълбоко притихнал боязън, че ще пристигна ден, когато човешка неточност ще докара до края на цивилизацията. Експерти от Оксфордския университет обаче предизвестиха, че такава ужасяваща вероятност в напълно скоро време може да се трансформира в действителност.

Учените разгласиха разбор, като в него се показва, че най-вероятните разновидности за края на света са три. Това са международна пандемия, внезапно изменение на климата или нуклеарна война.

Авторите приканват международните водачи и интернационалната общественост да признаят заканите, висящи над човечеството, и нуждата от незабавно общо понижаване на рисковете за нашето битие.

Докладът е озаглавен Бъдещето на човечеството и е дело на Факултета по философия в Университета в Оксфорд. Изследователите интервюирали редица международни учени, специалисти, политици и общественици за световните екзистенциални опасности.

Според него сегашните политически водачи би трябвало да положат повече старания в планирането на ограниченията за справяне с рискови болести като вирусите Ебола и Зика. Според учените появилите се в последните години заболявания са най-голямата опасност за човечеството, тъй като включват незнайни патогени, за които няма налични имунизации.

Действителността след експлоадирането на епидемиите на Ебола и Зика демонстрираха какъв брой малко внимание се обръща в народен мащаб на рисковете, които носят новите заболявания, споделя водещият създател на отчета Себастиан Фаркуар. Също по този начин той подчертава на занижения надзор на биологичните оръжия по света. Според него би трябвало доста по-сериозно отношение и надзор от страна на международната общност.

 Край на света

Не по-малка е заплахата за човечеството от Глобалното стопляне. С всяка последваща година международният климат става все по-нестабилен и резултатите от това са забележими, споделят учените. Урагани, наводнения и други катаклизми са причина за гибелта на десетки хиляди хора всяка година.

Също по този начин изключително огромно внимание учените обръщат на опасността от нуклеарните оръжия, като те обвързват опасността от тях с новите обтегнати връзки сред международните супер сили – Русия, Съединени американски щати и Китай, както и другите страни, които имат такива средства, способни да убият милиони в границите на минути.

Според тях би трябвало интернационална конвенция за понижаване на международния нуклеарен боеприпас, доста по-ясни и строги правила за притежанието на нуклеарни оръжия и недопускане на владеене на атомни бомби от страна на нестабилни и радикални режими.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР