В Областна администрация днес се проведе семинар на тема Предизвикателства

...
В Областна администрация днес се проведе семинар на тема Предизвикателства
Коментари Харесай

В Стара Загора се състоя семинар за предизвикателствата и възможностите на региона в контекста на Плана за възстановяване и устойчивост

В Областна администрация през днешния ден се организира семинар на тематика „ Предизвикателства и благоприятни условия пред област Стара Загора, произлизащи от Националния проект за възобновяване и резистентност “.

Във форума взеха присъединяване регионалният шеф проф. Наско Василев, зам.-министърът на Министерство на регионалното развитие Деляна Иванова, зам.-министърът на Министерството на енергетиката Ива Петрова, Радослав Рибарски, ръководител на Комисията по енергетика, депутати от Старозагорския район, зам. регионалните шефове, представители на общините, на бизнес организации, на Тракийския университет.  
Зам.-министър Ива Петрова акцентира, че разговорът сред институциите по отношение на Плана е извънредно значим за намирането на работещи решения за всеки район в България.  Тя подчертава върху идното преструктуриране на енергийния бранш. Част от него е основаването на Национален фонд за декарбонизация,, който ще бъде самобитен тип финансова институция за поддръжка на бита и промишлеността в България при използването на ограничения за енергийна успеваемост и реализиране на декарбонизация на икономическия живот у нас. Либерализацията на пазара за електрическа енергия на дребно до 2025 и предвижданите промени в закона за поддръжка на уязвимите групи също бяха тематика на нейното изявление. 
Г-жа Петрова уточни, че Планът за възобновяване планува поддръжка за 15 000 семейства за създаване на фотоволтаични системи и за 160 общини за създаване на външно осветяване. 
Зам.-министър Деляна Иванова приказва за създаването на териториалните проекти за обективен преход и за значимото място на Старозагорска област като един от засегнатите региони, който се чака да получи и максимален запас от Фонда за обективен преход на Европейски Съюз. Тя уточни, че региона има голям капацитет за развиване и за приток на свежи вложения в региона на високите технологии и в нови промишлености. Регионът може да стане център за научни проучвания за процеса на декарбонизация, сподели още зам.-министърът.  
Радослав Рибарски срещна присъстващите с измененията в Закона за силата от възобновими източници, които облекчават режима за създаване на ВЕИ за лично ползване.
Представителите на бизнеса участваха интензивно в полемиката и споделиха своите гледни точки за бъдещото икономическо развиване на региона.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР