В някои области на страната ситуацията с коронавируса започва да

...
В някои области на страната ситуацията с коронавируса започва да
Коментари Харесай

Ангелов: Ако искаме да хвърлим маските, правилното решение е да вярваме на науката

В някои области на страната обстановката с ковид стартира да става сериозна, призна при започване на постоянния брифинг за настоящата епидемиологична конюнктура и въведените противоепидемични ограничения в страната здравният министър Костадин Ангелов.

Той обаче добави, че това развиване е било предстоящо поради разпространяването на новия тип на вируса - английския.

Всеки ден се появяват нови обстоятелства, които прекатурват потвърдени изказвания в науката, сподели министърът. „ За нас като лекари науката е тази, в която имаме вяра, а битката за живот и здравето на всеки български жител за нас е водеща. Няма правилни решения и модели за справяне с тази рецесия. Няма нито една страна, нито едно общество, което да не заплаща с високата цена, с стопанската система си и психическото здраве на хората “, уточни още той.



„ Медицината може да направи доста повече, само че тя не може да се пребори за пациент, който не желае да се пребори за себе си. Всеки човешки живот е скъп. Много неща научихме за тази една година. С доста неистини се борим, доста погрешни изказвания опровергаваме. Много огромен боязън сътворяваме у хората. И за всичко това отговорността я носим ние. Ако желаеме да живеем свободни, да хвърлим маските, единственото правилно и вярно решение е да имаме вяра на науката. А науката сега са имунизациите “, обърна се проф. Ангелов.

2774 е броят на новите случаи на ковид за последното денонощие. Направени са 13691 теста, от които 7583 PCR с 1654 позитивни резултата и 6108 антигенни с 1120 позитивни резултата.

Най-висок е броят на позитивните резултати в София – 734, следван от Пловдив – 223 и Варна – 153. Броят на дейните случаи е 38531, от които приети в болница са 6395, а в интензивно поделение са 501. За миналото денонощие са излекувани 2531 и са умряли 97.

Заетостта на леглата за интензивно заболели пациенти в лечебните заведения сега е 65%, заяви министърът.



Третата вълна на ковид е налице на всички места, изключително на Балканите, сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По заболеваемост за последните 14 дни България се подрежда на 16-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите. Най-висока е заболеваемостта в областите Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник .

„ Изброените области са тъкмо тези, които взеха решение за налагане на така наречен местни спомагателни ограничения и засягат на първо място прекосяването в електронна среда на образованието в учебните заведения над 4-ти клас, носенето на маски на открити пространства при скупчване на хора, ограничение на работното време на заведенията с 1 час и ограничение на активност в някои градове на спортни прояви, фитнес зали. За мен това е безусловно целесъобразно “, съобщи доцент Кунчев.

С най-ниска заболеваемост у нас остават областите Търговище, Видин, Кърджали, Разград и Добрич .



38% е повишаването на заболеваемостта на седмична база. В момента сме на равнището от 5 ноември 2020 година Има доста стръмно повишаване на кривата във връзка с смъртността . Такова повишаване не сме имали от септември 2020 година повишаването е приблизително с 53% на седмична база. Около 12% е повишаването на случаите в лечебните заведения. 11,3% е повишаването на седмична база за заетостта на интензивните кревати “, заключи ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски .

„ Нещата не вървят в вярна посока, би трябвало да се вземат ограничения “, подчертава той и даде образец, че има лечебни заведения с изчерпани и полуизчерпани потенциали.

„ Тази заран във ВМА имахме 5 свободни кревати, макар че преди три дни разкрихме две нови клиники. Докато се върна от брифинга към този момент няма да ги има тези кревати “, акцентира той.

„ Остана ни доста ослепителен спомен по какъв начин стартира това нещо с една-единствена лаборатория в България. Сега към този момент има над 100 такива лаборатории, които са реферирани и могат да дават достоверна информация. Това е една голяма работа, която се свърши още първоначално. Имаше доста рецензии по какъв начин сме реагирали в самото начало. Сега имаме опция да забележим каква пролет си спестихме предходната година. Казвам го с голямо страдание. При предходните пикове имахме фамилии, в които се наблюдаваше, че един или двама членове от фамилията не са инфектирани. В момента следим фамилиите инфектирани в цялостен комплект “, посочи още проф. Мутафчийски.

Вчера Европейската организация за медикаменти (ЕМА) разгласява информация за блокираната партида на „ Астра Зенека “. Извършва се инспекция поради случая в Австрия, която блокира доставката на съответна партида от имунизацията поради смъртен случай. Засега няма данни за причинно-следствена връзка, изрично съобщи магистър-фармацевт Богдан Кирилов, изпълнителен шеф на българската Агенция по медикаментите.

От Агенцията обаче са безапелационни, че не предлага на страните да блокират тази партида. Тя е била доставена до 17 страни, в това число България. У нас са доставени 31200 дози на 12 февруари, като съвсем всички от тях са приложени, сподели Кирилов.

„ Европейската организация на този стадий не предлага блокиране, не би трябвало да има терзания за сигурността “, подчертава той.

По отношението на нежеланите лекарствени реакции сигналите, за които постъпват в организацията, са грипоподобни системи и оток в мястото на приложение на имунизацията доминират. Имаме 840 известия за нежелани резултати след слагане на имунизациите. Оплакванията са към 3 на 1000, заяви Богдан Кирилов.



През идващите седмици чакаме нови доставки на ваксини от всички типове. Утре в страната би трябвало да дойдат нови 31200 дози от „ Астра Зенека “, като количествата са с 2400 дози повече от контрактуваните. В понеделник ще пристигна и регулярната ваксина от 21060 дози на „ Пфайзер “, а средата на седмицата 33600 дози от „ Модерна “ и 36 000 дози в края на идната седмица още веднъж от оксфордската ваксина.

Днес се чака Европейската организация по медикаменти да излезе с решение за използването на четвърта ваксина – тази на „ Янсен “. Ако мнението е позитивно, Европейската комисия ще издаде позволение за приложимост. Все още обаче няма удостоверение за количества и периоди на доставка.



Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР