В нощта на 8 август 2008 г. грузинската армия извърши

...
В нощта на 8 август 2008 г. грузинската армия извърши
Коментари Харесай

Механизмът на руската армия се задейства: победихме въпреки прогнозите на НАТО

В нощта на 8 август 2008 година грузинската войска извърши масиран артилерийски обстрел на столицата на Южна Осетия Цхинвали и по позициите на намиращите са там съветски миротворци. Започва " петдневна война ", която приключва с цялостно проваляне на грузинската войска, признание от Русия на независимостта на Южна Осетия и Абхазия и развалянето на една многогодишна връзка. Какво попречи на грузинците да изпълнят проекта си и какви заключения направи Русия след войната, прочетете в материала на Царград.

Когато грузинският президент Михаил Саакашвили нервно дъвчеше вратовръзката си, до момента в който разговаряше по телефона с кураторите си, беше безусловно ясно, че Грузия е изгубила. Една и половина дивизии от съветската войска влизат в Южна Осетия, Съединени американски щати показват обичайна си „ угриженост “, само че няма да се намесват, цялата страна страда от тежък махмурлук и паника за бъдещето.

Искаха да чукнат по носа Русия

Операцията за насилственото присъединение на Южна Осетия към Грузия беше наречена " Чисто поле ". Президентът на републиката Едуард Кокойти сподели, че задачата на грузинците е:

„ да извършат етническо пречистване, трансформирайки в " чисто поле " цяла Южна Осетия “

От позиция на Запада това щеше да е превъзходен удар по носа на Русия след популярната „ мюнхенска тирада “ на Путин през 2007 година, когато страната ни за първи път обществено съобщи съществуването на лични ползи.

Изглежда, че моментът е бил отличен. Първо, „ бунтовният Путин “ няма цялостната власт, президент на Русия е Дмитрий Медведев: видимо либерал, пацифист, западняк (какъв „ западняк “ и „ пацифист “ е той, към този момент знаем доста добре с помощта на неговите изявления в Telegram).

Освен това Путин, кадърен да повлияе на своя правоприемник, беше отлетял за Пекин за Олимпиадата.

Второ, Министерството на защитата на Русия се управлява от човек, който е безпределно надалеч от армията - някогашният шеф на мебелен център Анатолий Сердюков. Добавете към това разгара на отпускарския сезон, завършването на ученията, които се организираха в грузинската войска под контрола на НАТО, и мистериозното пренасяне на Генералния щаб в Москва от една постройка в друга.

На 8 август 2008 година на входовете се подредиха десетина камиона КамАЗ, в които беше натоварено опаковано в кашони и пачки имущество на двете основни ръководства на Генералния щаб. Новината, че Грузия е почнала военна интервенция, офицерите научиха едвам от утринните вести. Системата за предизвестие, която функционираше прелестно без спиране повече от четиридесет години, беше демонтирана,

- написа военният специалист Влад Шуригин.

Нещо потегли не както би трябвало

Грузинците, обучавани от инструктори на НАТО, разчитаха на бързо нахлуване надълбоко в републиката и бърза победа. Американците ги убедиха, че Русия няма да рискува да се намеси. Очевидно неслучайно месец преди началото на събитията, на 10 юли 2008 година, държавният секретар на Съединени американски щати Кондолиза Райс посети Тбилиси.

Грузинската войска беше добре въоръжена за наказателната интервенция: повече от двеста танка, 300 бронирани машини, артилерия, авиация, натовска техника и връзки.

Какво би могъл да им опълчи миротворческият контингент? Освен стрелково оръжие и гранатомети, 526-те съветски миротворци и локални опълченци разполагаха единствено с няколко бойни машини на пехотата. Но даже и с толкоз нищожни сили, руснаците и осетинците заеха отбранителни позиции и самоуверено одобриха борбата.

Вероятно всички си спомнят по какъв начин в първия ден на войната шпионин от 71-ви мотострелкови полк единствено с картечницата си, спря колона от грузинските специфични сили. Снимката на боеца обиколи света.

Нашите устояха един ден, като изгубиха към 20 души убити. В тези моменти се решаваше бъдещето на Русия. Една страна може да откаже да отбрани жителите си и това би било началото на края. Но Русия избра живота. Военният механизъм на съветската войска, въпреки и леко ръждясал, се задейства. Батальонно-тактическите групи на 58-ма войска влязоха през нощта в тунела Роки и отидоха да оказват помощ на своите. Съдбата на грузинците беше решена.

Без военен дух

По принцип още на 10 август беше ясно, че руснаците са победили - грузинците избягаха от бойното поле с всички налични средства, зарязвайки натовските пушки M-16 в крайпътните канавки и захвърляйки Хамърите, цялостни със секретна електроника.

Бяха необятно публикувани фрагментите, по какъв начин един от тези бронирани всъдеходи, жив и здрав, минава в любопитните ръце на инженерите от съветското министерство на защитата.

Оказа се, че не е задоволително да въоръжиш добре един боец и да му дадеш съвременна техника и съоръжение. Грузинците направиха страхотни фотоси в него и караха из Цхинвали като Рамбо, кошмарейки локалните опълченци с техните берданки. Но за среща с съветската войска са нужни висок боен дух и мотивация, каквито липсваха на грузинците.

Имат най-новите оръжия, само че нямат военен дух,

- тази известна фраза беше казана на журналиста на Първи канал от един от офицерите на батальона " Восток " - видеото беше необятно публикувано в мрежата.

НАТО: „ Грузинците се натресоха в локвата “

Колумнистът на Eurasia Review Майкъл Хикари Сесийр написа:

Всичко изглеждаше по този начин, като че ли грузинците се отдръпват даже без уместно въздържане - съветските разследващи елементи можеха просто да " дойдат и да окупират " задачите.

НАТО означи също, че Гори да вземем за пример е бил бързо евакуиран, когато руснаците още са дошли. Очевидно не е имало предимство в числеността или преимущество във военното съоръжение на фронтовата линия. Тоест грузинците отхвърлиха да водят война. А толкоз доста старания и пари бяха изхарчени за подготовката им.

Танкове към Тбилиси!

Междувременно чеченските батальони " Изток " и " Запад " настъпиха на 11 август и без да срещнат огромна опозиция, окупираха Гори. Намира се на по-малко от 100 километра от столицата на републиката. Президентът на страната Михаил Саакашвили към момента се колебаеше, правеше несъответстващи изказвания и се надяваше на нещо.

Корабите на Шести американски флот, единият от които беше въоръжен с крилати ракети, ту отиваха на помощ на Грузия, ту не отиваха. Самолетите в базата на НАТО в Турция май са възнамерявали да излетят, с цел да бомбардират руснаците, или май не са го създали. Общо взето Америка, с ръцете на лудите си манкурти, опипа съветските мускули, направи си изводите и без капка скрупули на съвестта, както нормално, " съобщи " спътника си. И се захвана да готви Майдана в Украйна. А епизодът със сдъвканата вратовръзка беше комичният край на тази изцяло несмешна драма.

Победихме, тъй като в щабовете на всички равнища бяха създадени подробни проекти, ако избухне тази война. И заслугата за това е на самото ГОУ, което в действителност беше разгромено от господин Сердюков,

– написа Владислав Шуригин.

Въпреки опцията да окупират Тбилиси, след подписването на проекта за разрешаване на спора (той беше наименуван " Медведев-Саркози " ), руснаците започнаха да изтеглят войските от републиката. В резултат на тази кървава случка грузинците изгубиха доста бойци (официално 170 души, само че действително в пъти повече), техника, също последните си очаквания за разрешаване на обстановката с Южна Осетия и Абхазия и най-после – самоуважението си. Целият свят видя по какъв начин тичат " грузинските рамбо " в красиви натовски униформи, седнали в багажниците на разрушени " Жигули ".

Какви заключения се направиха?

„ Петдневната война “ се трансформира в самобитен увод към СВО. Определени изводи бяха направени както в съветското министерство на защитата, по този начин и в Пентагона, които деликатно проучиха хода на военните дейности. В частност, имайки поради слабите морални и волеви качества на грузинските воини, идващият спор - в Украйна - беше жарък от НАТО, към този момент разчитайки на мощно стимулираните идеологически нацисти.

Руската войска също взе поради част от бъркотията, която се случваше в Москва през тези пет августовски дни. Стигна се до такава степен, че взаимоотношението с подразделенията се осъществяваше по мобилните телефони, защото имаше проблеми със специфичната връзка. Определено нямаше задоволително спътници Glonass за работа, в това число на военната техника.

Изглежда, че това премеждие трябваше да разкрие обществената загадка - НАТО счита всички жители на републиките на някогашния Съюз на съветските социалистически републики за пушечно месо и, в случай че му е преференциално, ще хвърли " туземците " в някакъв неправилен " месен взлом ", без да поглежда обратно. Може би грузинците са разбрали това и са го взели поради. Тъжно е, че нашите „ братя “ украинци, които бяха въвлечени в безнадеждна борба с Русия, не взеха поради всичко това.

Е, за Зеленски би било добре да изследва опита на политическото шапито на сътрудника си Михаил Саакашвили.

Да си спомни за цирковите му осъществявания в Европа и Украйна и в последна сметка за ареста му в родната му Грузия. За него обаче това ще бъде прекомерно хуманно решение.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР