В нощта на 24 февруари 2022 Русия нападна Киев –

...
В нощта на 24 февруари 2022 Русия нападна Киев –
Коментари Харесай

„Така изглежда мародерството“: Трагедията и ужасът на руската окупация от първо лице

В нощта на 24 февруари 2022 Русия атакува Киев – по какъв начин осъмна година по-късно украинската столица? И по какъв начин там през днешния ден ще отбележат годишнината.

Една година след началото на съветската експанзия, Киев преглежда радикално друго по отношение на 24 февруари 2022 година По това време всички сирени за въздушна паника виеха за заплаха, а киевчани се криеха в спирките на метрото или мазетата на своите здания. Пораженията на инфраструктурата обаче към този момент са преодолени, вредите са възобновени, само че не по този начин наподобява град Ирпин, който е единствено на няколко километра от столицата Киев.

Специалните ни пратеници в Украйна Анастасия Димитрова и Александър Шопов ни демонстрират последствията от ужасяващата съветска окупация на Ирпин:

„ Лично мен четири пъти желаеха да ме разстрелят “ – по този начин стартира разказът на доктор Антон Довгопол, шеф на болничното заведение в Ирпин, за дните под съветска окупация.
Отнасяха се с нас като с животни. За тях ние бяхме нищо. Убиваха хора. Ние спасявахме който можехме да спасим. Държаха се безочливо, като че ли... даже не знам по какъв начин да го опиша. Човек не може да се държи по този начин. Забраняваха ни да погребваме убитите.
Антон Довгопол, шеф на болничното заведение в Ирпин

Над 250 тела на елементарни жители са открити в Ирпин след съветската окупация, траяла близо месец. Гледка, която шокира целия свят. Дни наред доктор Довгопол и други поданици на градчето в покрайнините на Киев молят руснаците да погребат убитите на улицата.

„ Лично видях по какъв начин животни ядат тези тела. Бяха очевидец, когато разстрелваха хората, опитващи се да се изтеглят, убиваха деца, убиваха бременни дами “, свидетелства доктор Довгопол.

На 10 март получават позволение да погребат убитите в гроб, станал прочут като „ Братска могила “.
Когато към този момент знаехме, че ще можем да се евакуираме, просто не можехме да оставим убитите на улицата. Отидохме на блокпоста при окупаторите и след четири опита те ни позволиха да ги погребем. Представете си какво е да погребеш 67 души за един ден.
Антон Довгопол, шеф на болничното заведение в Ирпин

Д-р Довгопол е и един от първите, които се връщат в Ирпин след изтеглянето на руснаците.

„ Така наподобява мародерството “, споделя доктор Довгопол за положението, в което заварва болничното заведение в Ирпин, когато се завръща за първи път след окупацията.

По същия метод наподобяват десетки домове в Киев – обстрелвани, опожарявани, ограбвани след съветската окупация. А през днешния ден животът се е върнал в града. Болницата на доктор Довгопол лекува мирните жители, а разрушените от войната здания чакат жителите им да се завърнат.

Вижте повече във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР