В нормалните държави единственият фактор за съставяне на правителство са

...
В нормалните държави единственият фактор за съставяне на правителство са
Коментари Харесай

Проф. Александър Маринов: Вероятността ГЕРБ и ПП да се коалират е много малка

В естествените страни единственият фактор за сформиране на държавно управление са гласоподавателите. Дотам докарахме нещата, че едната половина ненавижда другата и е доста мъчно да им се изясни коалиция. Това сподели съветникът на премиера и ръководител на Стратегическия съвет на президента Гълъб Донев проф. Александър Маринов в ефира на Нова телевизия.

 

Попитан какви са упованията му след изборите и ще има ли държавно управление, Маринов отговори, че каквито и думи да употребява, с цел да характеризира връзките сред първия и втори, то те ще са слаби. „ В тази настройка без едната от двете огромни сили доста мъчно може да се направи държавно управление “, съобщи той.

Съветникът на Донев обаче не изключи да има коалиция. Но посочи: „ Говоря в светлината на вероятностите. Но вероятността двете първи сили да се коалират е доста дребна. Те не желаят да поемат политически риск да се коалират и да ръководят “.

 

Според него не е хубаво да се смесват парламентарните и локалните избори. „ Различни видове избори са. Но всички зависи от това по какъв начин ще се развият процесите в новоизбрания парламент “, счита Маринов.

" Тези бомбени закани се случват за първи път и е мъчно да предвидим по какъв начин ще реагират хората. Уверяват ни, че се взимат всички ограничения. Случва се и в последни миг. Надявам се хората да не се уплашат. През последните години хората все се плашат от нещо – от коронавирус пандемията, от машините ", разяснява той. Но не сподели дали този безпорядък се основава съзнателно.

 

За " нюансите " в държанието на президента Румен Радев, на които би трябвало да се обръща внимание, не всички сътрудници се объркват, обясни Александър Маринов. Става въпрос за несъгласието на представляващия страната ни в Съвета на Европейски Съюз за поддръжка на общата рамка, само че и отвод България да взе участие в поръчката на муниции за украинската войска. Маринов акцентира, че страната ни не е единствената, което не се причислява към тази поръчка - това не вършат и Ирландия, и Словакия, а за Унгария уточни - " ще забележим какво ще се получи най-после ".

 

Мнозинството от българите са срещу доставката на муниции и оръжие на Украйна, само че и болшинството е и за оставане в Европейския съюз. Така че позицията на президента Румен Радев е " хем да останем в Европейски Съюз, само че и да организираме политика в полза на страната ", изясни Александър Маринов и добави, че схваща демокрацията тъкмо по този метод - да се съобразяваш с мнението на болшинството.

 

Съобразяването с мнението на болшинството е също по този начин " инвестиция в политическото бъдеще на един политик ".

 

Александър Маринов отхвърли да отговори на въпрос какво ще прави Румен Радев след края на втория си мандат, защото до тогава има доста време.

Според Маринов е изцяло несъстоятелно изказванието за узурпиране на власт от страна на президента. Несъстоятелно е и да се счита, че Румен Радев желае да ръководи в актуалните условия.

Съветникът на президента акцентира, че неверно се схващат и поясняват дейностите на служебното държавно управление и обстоятелствата, които се изнасят от него - не трябва да се възприемат като политическа интервенция и по този начин единствено против избрани политически партии. Това е " изнасяне на обстоятелства за настоящи проблеми, с които би трябвало да се оправя същото служебно държавно управление ". Докладът на Министерство на финансите не съдържал нищо от апокалиптичните тълкувания в медиите, а слагане на съответни задания, които се слагат в това число и на идващото Народно заседание.

 

 

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!      

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР