В никоя друга страна по света няма толкова много столетни

...
В никоя друга страна по света няма толкова много столетни
Коментари Харесай

Япония: тайната на дълголетните семейни фирми


В никоя друга страна по света няма толкоз доста столетни компании, колкото в Япония. Там близо 40 000 компании са на над 100 години. И доста от тях са фамилни.

С документи в ръка и облечена в кимоно на фини шарки, Ейко Кавашима влиза в централата на  " Шиосе ". Компанията създава главно манжу.. " Най-важното нещо в манжу е пастата от червен фасул. Тя се въргаля в тесто от брашно от ямс и ориз и по-късно се подготвя на пара ", изяснява Ейко.

Изобретеното от китаец тесто, което не съдържа нито бакпулвер, нито вода, се меси ръчно. Необходими са 20 години, с цел да се овладее месенето му до съвършенство, безапелационна е 98-годишната японка. " В продължение на епохи нашата компания е изработвала продукти единствено по поръчка на специфични групи - императорът, придворните благородници, военните, дърводелците и монасите. "
Редакцията предлага
Късметът да имаш правоприемник

Това се трансформира чак в средата на 80-те години на предишния век, когато Ейко Кавашима поема фирмата. Тя е първата жена отпред на сладкарската компания, за която през днешния ден работят към 50 чиновници.  " Просто желаех и елементарните хора да познават нашето манжу и то да се продава в естествените магазини. "

Тази стъпка беше нужна и заради друга причина - с цел да не банкрутираме, споделя Ейко Кавашима, която даже на 98-годишна възраст не мисли да се отдръпва от директорския пост. Сигурно е обаче, че компанията ще остане в ръцете на фамилията: синът ѝ към този момент е изпълнителен шеф и един ден ще поеме напълно ръководството. По негова лична воля, акцентира Кавашима. 

Тя е късметлийка, споделя Тошио Гото, икономист в Университета в Токио. " Често децата в сходни семейства не желаят да поемат бизнеса. А това основава проблеми за фамилните предприятия, които са и най-дълголетните компании в Япония. Поради неналичието на наследници някои дори си осиновяват деца ", споделя Гото.

Рецептата за триумф

Фактът, че толкоз доста компании са оживели толкоз дълго време се дължи на една японска специфичност. Дори и в положителни времена хората работят внимателно, с цел да бъдат по-подготвени за спешни обстановки.

" Над 85% от фирмите държат толкоз доста пари на депозит, че могат да оцелеят повече от половин година без да продават нищо. А всяка четвърта компания може да издържи даже и повече от две години ", споделя Гото.

Растежът не е главен приоритет на японците. Вместо това съществува голямо възприятие за отговорност към чиновниците и общността, които са помогнали на компанията да стане сполучлива. Такъв е казусът и с производителя на сладкарски произведения " Шиосе ". Сладкарите в компанията са едни и същи от 40 години насам, споделя президентката Кавашима не напълно без горделивост.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Японецът, който не прави нищо, само че печели пари
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР