В нея той се оплакал, че дървото, което е на

...
В нея той се оплакал, че дървото, което е на
Коментари Харесай

Златна треска в Мездра: Иманяри нападнаха двора с голямото римско съкровище, лежало 20 века под корените на джанка!

В нея той се оплакал, че дървото, което е на общата граница на парцела му с този на съседите Нели и Петя Кръстеви, му пречи и упорства то да се отстрани. От администрацията в железничарския град създали инспекция по сигнала и излезли с наставление 70-годишното дърво, високо към 8 метра на централната улица " Александър Стамболийски " да се отсече, а запустелият терен да се почисти.

От общинската екологична ревизия даже дали период това да стане до 20 септември. Собствениците на парцела незабавно се заели да изпълнят предписанието. На 31 август, когато е пазарният ден в железничарския град, те извикали служащи, които да отрежат дървото и да разчистят имота. Тогава никой не предполагал, че една от приказките за скрити съкровища ще се трансформира в действителност. Старото дърво, което се намирало в северозападната част на парцела, било изкоренено с екскаватор. Всички се изумили, когато под коренището му съзрели похлупак на глинено гърне.

Тогава един от мъжагите, които разчиствали, блъснал с кирката, с цел да може да се извади съдът, само че го счупил и от него се изсипала купчина мърляви монети. Според очевидци те били повече от 200. Но с цел да не ги напуща шансът, разчувстваните собственички на парцела обилно раздали по няколко от тях на зяпачите, след това  сестрите прибрали сребърните пари и отломките от керамичното гърне.

Близо седмица по-късно, на 5 септември, те предали съкровището дружно с фрагментите от съда, който са били разкрили, в Регионалния исторически музей във Враца. Уведомено е и Министерството на културата. Археолозите преброили 182 римски сребърни денари и антониниани от I - II век след Христа. Според специалистите те са с друг номинал и наличие на сребро, само че са мощно окислени и захабени от приложимост и въздействието на времето.

Едва откакто бъдат почистени, ще може да се дефинира нумизматичната и културно-историческата стойност на находката. Междувременно бдителни жители са подали сигнал, че след откриването на гърнето в парцела копаят иманяри по късна доба. По тази причина сега чиновници на основната дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " към Министерството на културата прави инспекция.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР