В нея деца със специални потребности ще садят цветя, казва

...
В нея деца със специални потребности ще садят цветя, казва
Коментари Харесай

Превърнахме пустеещо място в градинка на Светия граал

В нея деца със специфични потребности ще садят цветя, споделя ген. Румен Ралчев, Велик Приор на тамплиерите в България в особено изявление за вестник СТАНДАРТ

Филип Буков е тазгодишният притежател на премията " Андрей Баташов " за млад артист с християнски добродетели
За 13 години станахме най-големият Приорат в ЕвропаПравим пленер за художници в РодопитеАко има нови избори, чакаме непоклатимост и успокоение
 

- Ген. Ралчев, на 18 август се навършиха 13 години от признаването на Велик Приорат България за пълновръстен член на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим (OSMTH - Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani).  Кои са най-големите достижения на българския Орден за тези години?

- Най-голямата ни горделивост е, че за това време Велик Приорат България се потвърди в OSMTH като най-дейната и най-инициативната част от международния медал. Днес ние сме най-големият Велик Приорат в Европа и вторият по величина в света. Наши рицари и дами вземат участие във всички комисии и структури на OSMTH, който е асоцииран член на Организация на обединените нации.Помагаме на хиляди българи със обществените си и благотворителни стратегии. Имаме огромни начинания за даровити деца. Като християнски медал подкрепяне развиването на православието в България.

- На 21 август 2021 година се състоя и ХХХ юбилеен конвент на българските тамплиери. На него бяхте още веднъж въведен в служба Велик приор. Какви нови цели си слагане?

- Това е голяма чест за мен. И не по-малка отговорност. В центъра на напъните ми е развиването на Велик Приорат България. Но считам, че има доста рицари и дами, които са от повече от 10 години в Ордена и има какво да му дадат със своята активност. Тяхното стимулиране да бъдат дейни ще е един от главните ми цели.

- Какви решения взе преди Конвента Великият съвет на българския Орден?

- Най-важните решения бяха свързани с продължаването на нашите научни конференции, духовни събори и нашите интернационалните начинания. Предвид пандемията обаче огромна част от тях са планувани онлайн. Самият конвент мина при изключителна церемониалност на ритуала. Бяха одобрени с аколада 18 нови рицари и дами, създадохме две нови командерии - в Казанлък и Хасково. Освен това извършихме някои кадрови промени в управлението.

- Кои задгранични посетители участваха на Конвента и какъв знак  за Ордена е това?

- За нас бе особена чест наличието на делегации от Украйна, Русия, Сърбия, Македония и Австрия. Получихме и приветствени писма от Германия, Франция, Англия и Съединени американски щати.

- Част от тържествата бе откриването на скулптора на Светия граал в особено завършената нова градинка в Тамплиерския комплекс Клуб 2008 в Студентски град. Какъв знак е тя?

- Инициативата е обвързвана с 900-годишнината от основаването на ордена, която отбелязахме през 2018 година, само че честванията не престават и до през днешния ден. Изящната скулптора е дело на  Милан Андреев - прославен български създател и рицар от Ордена. Той подари творбата си на Велик Приорат България. На едно пустеещо място създадохме нова градинка, която погледната от дрон съставлява тамплиерски кръст. В центъра е Светият граал. Той бе осветлен от духовници по всички догми на Българската православна черква.Градинката е обърната към децата със специфични просветителни потребности. В четирите рамена на кръста има четири островчета. В тях децата ще имат опция да садят цветя. Нарекохме го креативна занималня. Ще организираме редица самодейност, които да оказват помощ за тяхното развиване.

- По време на Конвента връчихте и годишната актьорската  награда  " Андрей  Баташов ". Кой е лауреатът за  2021  година?

- Връчваме премията на името на нашия паметен парад занаятчия /Емеритус/ Андрей Баташов за четвърти път. С нея отличаваме освен креативния гений на млад артист, само че и неговите християнски добродетели. Комисията за отсъждане на наградата бе управлявана от огромния артист Васил Банов. В нея участваха още доктор Геновева  Димитрова  -  киновед  и  Антония  Ковачева - киновед, шеф на " Българска национална филмотека ". Те единомислещо присъдиха премията на  надарения Филип Буков. Вярваме, че той ще бъде същински дипломат на християнските добродетели измежду младежите в България.

- От години Велик Приорат България подкрепя надарени деца с състезанието за рисунка " Рицарят в мен ", който към този момент стана и интернационален. Успяхте ли тази година да проведете следващото издание макар пандемията?

- Да, и съм благополучен от това. Най-трудно беше предходната година - в разгара на пандемията, когато нямаше опция за персонални контакти и всичко бе онлайн. Но и тогава, и сега  в състезанието се включиха 4 страни - Русия, Украйна, Австрия и Македония.

- Колко деца обхвана самодейността?

- За страдание тези огромни групи участници отпреди пандемията в този момент са мъчно постижими. Но все пак към 2000 деца се включиха. За спечелилите премията е цялостна ученическа стипендия - двойно по-голяма от тази, която обезпечава страната.

- Какви начинания предстоят до края на годината?

- На първо място при започване на есента още веднъж ще създадем пленер за художници в Родопите. Събираме известни създатели, които рисуват на една и съща тематика. След това вършим галерия в Галерия 900. Миналата година резултатите бяха впечатляващи. Сега ще дадем опция на други известни български създатели още веднъж да покажат майсторството си.След това следва есенният Конвент на Ордена. А през декември - обичайният Коледен благотворителен бал, на който награждаваме Рицаря на годината. Средствата от благотворителния търг отиват за фонда за стипендии на надарените деца.

- Най-вероятно на България й предстоят нови, трети парламентарни избори. Като неправителствена организация какви упования има Велик приорат България?

- Като неправителствена организация Орденът ни няма право и не се занимава с политика. Но рицарите и дамите са дейни жители с позиция. Всички ние чакаме непоклатимост и успокоение. Пред страната има доста провокации, свързани с разпространяването на ковид и ограниченията в помощ на хората и бизнеса. А също и с геополитическите промени и заплахата от мигрантска вълна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР