В неделя вечерта всички, които обичат да наблюдават звездното небе,

...
В неделя вечерта всички, които обичат да наблюдават звездното небе,
Коментари Харесай

По-голяма и по-ярка: Тази неделя има Супер Луна

В неделя вечерта всички, които обичат да следят звездното небе, ще могат да следят (при добра видимост, схваща се) така наречен Супер Луна, когато спътникът на Земята ще наподобява по-голям и по-ярък от нормално.

Това е последната Супер Луна за годината, само че ще бъде най-голямата и най-ярката за 2017 година , тъй като орбитата на Луната ще е най-близо до Земята.

Този път Луната ще се приближи до нас на разстояние 357 987 километра – с 26 хиляди км. по-близо, в сравнение с нормално. Въпреки това разликата в размера – 7% и в яркостта – 15%, няма да е изключително забележима за невъоръжено око.

НАСА назова настоящето събитие първа част на " трилогията Супер Луната ", защото феноменът обгръща три събития – до момента в който Луната е на минимално разстояние от Земята, ще се случат още две пълнолуния: на 1 и 31 януари.

Робърт Мейси от Кралското астрономическо общество във Англия разяснява пред БиБиСи, че " най-фантастичната картина " може да се следи при изгряването на Луната в неделя и при залеза й в понеделник.

Това е обвързвано с така наречен оптическа " лунна заблуда ", при която Луната наподобява доста по-голяма, когато стартира да се издига над хоризонта.

" Това е удивително събитие и си коства хората да го видят ", споделя ученият, само че добавя, че хората не трябва да чакат Луната да им се стори голяма, а единствено малко по-голяма от нормално.

Луната се върти към Земята по елиптична орбита и защото няма формата на съвършен кръг, дистанцията сред нашата планета и естествения й сателит непрекъснато се мени. Освен това дистанцията зависи от въртенето на самата Земя към Слънцето. Всичко това значи, че перигеят – оптималното доближаване на Луната към Земята – и пълнолунието надалеч не постоянно съответстват. Само когато се случват по едно и също време, може да се приказва за Супер Луна.

Перигеят ще настъпи в 10.43 ч. българско време на 4 декември, сподели Пенчо Маркишки от Българска академия на науките.

Миналата година Луната се приближи до Земята най-близкото разстояние от 1948 година насам – феномен, който ще се повтори чак на 25 ноември 2034 година

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР