В неделя в Атина ще бъдат подписани писмата до ЕС

...
В неделя в Атина ще бъдат подписани писмата до ЕС
Коментари Харесай

Гърция бърза, а Франция бави преговорите с Македония

В неделя в Атина ще бъдат подписани писмата до Европейски Съюз и НАТО, които ще гласят, че Гърция няма да се опълчва на европейска и евроатлантическа интеграция на Македония.
Това ще бъдат подписани от министъра на външните работи Никос Кодзияс и на следващия ден ще бъдат изпратени в Брюксел. Миналият петък, преди подписването на контракта, без да бъде длъжен, Кодзияс е изпратил писмо до генералния секретар на НАТО, в което го уведомява и дефинира предпоставките, с които би трябвало да бъде обвързвана поканата за участие, т.е. изискванията, които планува самия контракт.
По отношение на новите писма, Кодзияс удостовери, че е получил публично писмо от Скопие, в което го осведомят за ратификацията на Договора за разрешаване на разногласието за името от страна на македонския парламент, а в понеделник Гърция ще извърши своята част от отговорностите.
" В моят дипломатически офис писмата са готови. Аз ще ги подпиша в неделя, с цел да бъдат изпратени в Европейския съюз и НАТО в понеделник сутринта. Това са писма, които споделят, че съм бил известен от другата страна за утвърждението на Договора в Народното събрание и че въз основа на отговорностите и изискванията, които съм сложил, могат да продължат напред ", сподели Кодзияс. Той изясни, че с цел да има прогрес " е нужен позитивен Договор със Съвета по общи въпроси, а там предстоят компликации, тъй като, има страни, които се опълчват в този миг да се даде дата за започване на присъединителни договаряния с Европейски Съюз ", цитира БГНЕС.
В същото време стана ясно, че датата за референдума в Македония ще стане ясна до 20 юли. Ако македонското държавно управление вземе решение да го организира до края на септември, то би трябвало да внесе самодейност в Народното събрание и да формулира въпроса до жителите през Министерството на правораздаването. Техническите мерки ще стартират незабавно, щом националното заседание отреди провеждането на допитване, а съгласно упованията на ръководителя на Народното събрание Талат Джафери, това би трябвало да се случи някъде към средата на месец юли, предава скопският ефирен канал „ Телма “, представен от ИА " Фокус ".
Бившият ръководител на Народното събрание Тито Петковски счита, че самодейността може да бъде импортирана от една парламентарна група и че това би трябвало да се случи през следващта седмица.
Бившият ръководител на Централната (Държавната) изборна комисия Александър Новаковски счита, че Законът за референдумите би трябвало да претърпи промени тъй като не е координиран с изборното законодателство.
Според думите на Джафери, в случай че се наложи Народното събрание ще промени регулациите за допитването.
Последната страна, която би трябвало да поддържа Македония в пътя й към Европейски Съюз и НАТО е Франция.
Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео прикани Франция да не блокира започването на договаряния с Македония за присъединение към Европейския съюз и НАТО, предава излъчващият на албански език скопски ефирен канал „ Алсат – М “.
В хода на телефонен диалог с френския си сътрудник Жан Ив льо Дриан, Помпео е изискал Франция да поддържа започването на присъединителни договаряния с Македония.
Във вторник Съветът на Европейски Съюз се чака да разиска въпроса на сесия в Люксембург. След това външните министри на страните-членки на Европейски Съюз би трябвало да решат дали да се стартират договарянията. В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че на срещата на върха на Алианса през юли се чака Македония да бъде поканена за договаряния за участие в организацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР