В неделя преди обед ще е предимно слънчево, ще духа

...
В неделя преди обед ще е предимно слънчево, ще духа
Коментари Харесай

До обяд слънце, следобяд времето се разваля и застудява рязко

В неделя преди обед ще е най-вече слънчево, ще духа мощен вятър от югозапад.

Бъдете деликатни за мощни пориви напразно, изключително по северните скатове на планините! Вятърът за малко ще придобие фьонови характерности.

Вземете си яке! Максималните температури ще са най-вече сред 18°C и 24°C, само че до вечерта бързо ще се намалят и ще са под 10°C!

Следобед облачността от запад ще се усили и до вечерта през нашата страна ще премине леден атмосферен фронт, обвързван със средиземноморски циклон.

Вятърът в Дунавската низина още веднъж ще се ориентира от северозапад, до краткотрайно мощен, и с него ще прониква нова порция по-студен въздух. На доста места изначало над западните региони, а до края на деня и над източните, ще стартират превалявания от дъжд, като по-значителни ще са процесите в понеделник, над Централна и Източна България, където се чака и гръмотевична активност. Гръмотевици не са изключени и над Западна България, само че ще са на изолирани региони.

Над тези региони ще се образува и забележителна валежна конюнктура, а с понижението на температурите по високите западни полета и планински региони, дъждът ще се примесва със сняг.

Времето в София

През нощта против неделя ще бъде най-вече ясно. Ще духа мощен югозападен вятър. Бъдете деликатни за мощни пориви напразно!

До обед ще доминира слънчево време и температурите в столицата ще се покачат. Следобед от северозапад ще настъпи и смяна на времето. Облачността бързо ще се усили и ще стартират превалявания от дъжд. Очакваме и гръмотевична активност. Вятърът ще се ориентира от северозапад, до краткотрайно мощен, и с него ще прониква леден въздух. През нощта против понеделник по високите квартали даже е допустимо дъждът да премине за малко в сняг.

Минималните температури ще са към 3°С, а оптималните – към 16°С. След обяд те бързо ще се намалят!

Времето по планините

Планините няма да са подобаващи за разходки и туризъм!

До обед времето по планините ще бъде най-вече с раздрана, висока облачност. Очакваме и мощни южни пориви напразно. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места, най-вече в планинските региони от Северозападна и Централна България, ще превали дъжд. Валежи от дъжд се чакат и над Рило-Родопския масив.

Късно вечерта преваляванията ще обзет и източните региони. Със захлаждането над планинските региони от Западна България, с надморска височина към 1200 метра, дъждът ще се примесва и със сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 10°C, на 2000 метра - към 2°C.

Времето по Черноморието

До обед ще е най-вече слънчево и отлично за разходки и туризъм!

Застудяването най-късно ще обхване Черноморието. През деня ще доминира слънчево време. Ще духа сдържан югозападен вятър. Максималните температури ще са от 12°-13° в северните региони. Доста по-високи по Южното Черноморие - до 18°-20°С. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Времето на Балканите

Синоптичната конюнктура на Балканите в неделя и понеделник ще се усложнява. Причината е преминаващ средиземноморски циклон. Ще се образуват и междинни по мощ гръмотевични стихии, като те ще породят и шквалови феномени. Остава висок рискът и от градушки!

Очакваме мощни пориви напразно над Дунавската низина и Южна Румъния. Значителни превалявания се чакат над целия полуостров. Почти без превалявания ще е над Южна Гърция.

Прогноза: Имре Дузмат, Meteo Balkans
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР