В неделя Китай и Филипините са си отправили взаимни обвинения

...
В неделя Китай и Филипините са си отправили взаимни обвинения
Коментари Харесай

Сблъсъци между Китай и Филипините в Южнокитайско море

В неделя Китай и Филипините са си отправили взаимни обвинявания в предизвикателство на конфликти в оспорван регион на Южнокитайско море. Това е следващият от серия пререкания сред двете страни, довели до повишение на районното напрежение.

В изказване на филипинските управляващи, представени от CNN, се споделя, че китайски транспортен съд на бреговата защита е направил " рискови блокиращи маневри ", които са довели до конфликта му с филипински транспортен съд, пренасящ доставки за войските, ситуирани в плитчината Аюнгин, известна още като „ Втора плитчина на Томас “, във веригата острови Спратли.

Ходът на Китай е бил " провокативен, безконтролен и противозаконен " и е " заплашил сигурността на екипажа " на филипинските съдове, декларира Националната работна група за Западното филипинско море.

При втори случай в неделя филипинската оперативна група декларира, че транспортен съд на китайската морска милиция се е сблъскал с транспортен съд на филипинската брегова защита, който също е изпълнявал задача по доставяне.

През 1999 година Манила разполага военноморски транспортен транспортен съд във „ Втората плитчина на Томас “ и го окомплектова с филипински морски пехотинци, с цел да наложи претенциите си към региона. В понеделник пък филипинската администрация е привикала посланика на Китай в страната и е подала дипломатически митинг против Пекин.

" Китай като огромна мощ носи по-тежка отговорност да способства за мира и стабилността в района ", декларира представител на филипинското министерство на външните работи.

Пекин претендира за " безспорен суверенитет " върху съвсем цялата територия от 1,3 млн. кв. благи на Южнокитайско море, както и върху множеството острови и пясъчни линии в него, в това число доста обекти, които са отдалечени на стотици километри от континенталната част на Китай.

През 2016 година интернационалният арбитражен съд в Хага се произнася в интерес на Филипините в знаков морски спор, в който се стига до заключението, че Китай няма правно съображение да претендира за исторически права върху по-голямата част от Южнокитайско море, напомня CNN. Пекин обаче подценява решението.

В изказване в неделя китайската брегова защита упреква Филипините, че нарушават интернационалното морско право и заплашват сигурността на корабоплаването на китайските кораби. Тя упреква първия филипински транспортен съд, че е навлязъл във водите на така наречен от нея острови Нанша и рифа Ренай, което е предиздвикало транспортен съд на китайската брегова защита да отговори " в сходство със закона ". Това е довело до " нищожен конфликт ".

При втория случай китайската брегова защита декларира, че корабът на филипинския флот " съзнателно е провокирал проблеми и е трансформирал курса си ", което е довело до конфликт с китайска риболовна лодка.

Не се оповестява за жертви и ранени, само че двата конфликта в неделя удължават поредицата обстановки на напрежение сред Пекин и Манила в противоречивия воден път.

През септември филипинската брегова защита разгласява видеозапис на филипински водолаз, който прерязва конфигурирана от Китай плаваща преграда в противоречива зона на водния път, която не разрешава навлизането на филипински лодки.

Това се случва единствено няколко дни откакто филипинската брегова защита упреква китайската морска милиция, че е трансформирала големи сектори от корали наоколо до островната верига Палаван в „ избеляла и разрушена пустота “.

Китайското външно министерство отхвърля тези обвинявания като " погрешни и неоснователни ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР