В неделя астероид с размера на автомобил прелетя на около

...
В неделя астероид с размера на автомобил прелетя на около
Коментари Харесай

Астероид прелетя рекордно близо до Земята и ние нямахме представа, че това ще се случи

В неделя метеорит с размера на автомобил прелетя на към 2950 км от Земята. Това е най-близкото прехвръкване на галактически обект от този вид.

Ако бе блъснал планетата, той не би провокирал изключително огромни вреди, защото е относително дребен. Притеснителното в тази ситуация е, че преди да ни подмине, астрономите не са имали каквато и да било визия за съществуването му.

„ Астероидът се е доближил неусетно откъм Слънцето – разяснява Пол Ходас, шеф на Центъра за проучвания на преминаващи покрай Земята обекти в NASA. – Въобще не го чакахме. “

Обсерваторията „ Паломар “ в Калифорния го засича за първи път към 6 часа, откакто прелита край Земята. Той се е движил с съвсем 12.3 км/с и е минал над южната част на Индийския океан.

NASA е осведомена с дребна част от всички обекти като този, преминаващи покрай Земята. Повечето даже не се засичат от телескопите, а през последните години няколко евентуално рискови метеорита са се промъквали неусетно около учените. Ако неправилният метеорит остане неусетен, той евентуално би могъл да убие десетки хиляди души.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР