В неделя, 21 май, при слънчево време се проведе деветото

...
В неделя, 21 май, при слънчево време се проведе деветото
Коментари Харесай

Повече от 600 души станаха част от деветия “Маратон на приятелството” в Плевен

В неделя, 21 май, при слънчево време се организира деветото издание на „ Маратон на другарството “ в Плевен. Събитието притегли общо над 600 участника на възраст от 3 до рекордните за маратона 86-години. Те бяха представители на общо 16 страни, измежду които Австралия, Беларус, Англия, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния, Съединени американски щати, Шри Ланка, Франция, Южна Африка и България. Специалното детско съревнование Fun Run Kids и безплатният 3-километров всеобщ крос „ Аз мога “ пък усъвършенстваха миналогодишния си връх, като в тях се включиха над 450 деца и възрастни, разпределени по категории. Всички участници в събитието бягаха в поддръжка на благотворителна идея за обезпечаване на стипендия за студент от Медицински университет, Плевен.

Деветото издание на Плевенския маратон беше намерено с приветствия от страна на уредници, дипломати и публични посетители. „ Маратонът на другарството се трансформира в една страхотна традиция, която всяка година притегля от ден на ден и повече хора. Вярвам, че този празник ще продължи да се развива и Маратонът на другарството, който всяка година е с друга идея, ще е все по този начин прелъстителен за всички и още по-посещаван “, сподели минути преди старта заместник-кметът на град Плевен Стефан Милев. В приветствията се включи и Оливър Патън – Втори секретар и Началник на отдел Партньорства за сигурност на Британско посолство в София, който беше освен участник в маратона, само че и един от доброволците на събитието, помогнали в подготовката. „ Маратонът в Плевен е събитие, което сплотява всички възрасти “, сподели той преди да започва по маратонската отдалеченост.

“Много се веселя да видя дребни дечица и хора, които са на моите години, а и по-възрастни от мен. Страхотно нещо се случва в град Плевен. Да не забравяме, че сме пристигнали тук, с цел да се радваме “, добави Раду-Калин Молдован – Съветник по икономическите въпроси на Румънското посолство в София. „ Събрали сме се тук, тъй като е празник, с цел да покажем нашето другарство към всички. Този маратон има задача, която е и приобщаване на хората с разнообразни благоприятни условия, дано не забравяме, че те са част от нашето общество. Нека се обичаме и разбираме повече и спортът да ни сплотява “, добави Станимира Георгиева от „ Айс-Оупън “, която е съорганизатор на събитието.

Участниците в надпреварата бяха разпределени в шест съществени дисциплини – предизвикателния 42,2-километров типичен маратон, 21,1 км полумаратон, щафета (2 х 10,55 км), четвъртмаратон 10,55 км, 3-километров безвъзмезден всеобщ крос „ Аз мога “, както и детското съревнование Fun Run Kids. Победител в маратонската отдалеченост за втора поредна година стана плевенчанинът Ивайло Вълев, който измина 42,2 км за 02:45:55. След него финишираха Калоян Ангелов и Денислав Найденов. Най-бърза измежду дамите в маратона беше 58-годишната Малина Иванова с време 04:16:25. Победители в полумаратона станаха Николай Ефремов (01:21:04), Станислав Грабчев и Самюел Папот от Франция при мъжете и Теодора Петкова (01:33:52), Виктория Данова и Маргарита Дренова – при дамите.

Призовите места на 10,55 км заеха Ангел Ангелов (00:39:13), Павлин Тодоров и Кристиян Георгиев измежду мъжете и Мария Михайлова (00:43:48), Ния Йотова и Цветелина Христова – при дамите. Сред тимовете в щафетата наградени бяха тандемите на Валентин Илиев и Иво Илиев (01:25:43), следвани от Светослав Славчев и Ивайло Спасов, както и третите в класирането – Георги Георгиев и Николай Илиев.

Едно от най-впечатляващите достижения на маратона направи 86-годишният деец Петър Петров, за който това е четвърто присъединяване в събитието. Той съумя да измине 42,2-километровата отдалеченост на класическия маратон за 5 часа и 3 минути и се похвали след финиша, че има десетки участия на маратони, само че към момента не е имал случай, при който да не приключи сполучливо съревнование.

Освен огромен брой състезатели, деветият „ Маратон на другарството “ в Плевен съумя да притегли и доста доброволци. Сред изявилите предпочитание да допринесат със своя безплатен труд бяха плевенчани, възпитаници, цели фамилии, хора от страната и от Румъния и даже някои от специфичните посетители, като Втория секретар и Ръководител партньорства за сигурност на Британското посолство в София Оливър Патън и други.

Както всяка година, маратонът в Плевен се организира с благотворителна идея – обезпечаването на стипендия на студент в Медицински университет в Плевен, който има отличен триумф, само че е изгубил единия или двамата си родители или е израснал в профилирана институция. Инициативата е част от акцията „ Готови за триумф “ на фондация BCause и продължава да приема дарения на уеб страницата plevenmarathon.com.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР