В най-близко бъдеще се очаква професията „шофьор“ напълно да изгуби

...
В най-близко бъдеще се очаква професията „шофьор“ напълно да изгуби
Коментари Харесай

Waymo, Uber, Ford, Toyota и други се обединиха, за да изучават влиянието на безпилотните автомобили на пазара на труда

В най-близко бъдеще се чака специалността „шофьор“ изцяло да изгуби полезността си. Милиони работни места на таксиметрови водачи, тираджии, разносвачи на артикули и доста други, ще бъдат премахнати.
Във връзка с това, фирмите Ford, Toyota, Daimler, Waymo, Uber, Lyft, FedEx и организацията American Trucking Associatio се сплотиха и сътвориха групата Partnership for Transportation Innovation and Opportunity ( PTIO ) за недопускане на сходен проблем.



Според данните на бюрото по трудова статистика на Съединени американски щати, в областта на превоза работят към 3,8 милиона души. Най-разпространената специалност в 29 американски щата е Шофьор на товарен автомобил. Над 1,7 милиона души са водачи на камиони. Експертите смятат, че точно товарните коли най-първи ще станат самостоятелни. Goldman Sachs Economics Research предвижда, че в пика на въвеждането на безпилотните камиони, пазарът на труда всекидневно ще губи по 300 000 работни места.



PTIO ще се занимава с проучването на въздействието и вероятните последици от роботизираните коли на работните места. След това организацията ще изследва вероятностите от потреблението на човешкия труд в изискванията на новата стопанска система с самостоятелен превоз. Ще се дефинират и разпоредбите за безвредно придвижване на роботизираните коли.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР