В навечерието на връчването на третия мандат, без още да

...
В навечерието на връчването на третия мандат, без още да
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП не искат да управляват заедно с мандат на ДБ, Христо Иванов се видя като мост между тях

В навечерието на връчването на третия мандат, без още да е явен кой ще е избраникът на президента, ГЕРБ и " Продължаваме промяната " взаимно се отхвърлят като сътрудници в общ кабинет с мандат на " Демократична България ". А до момента в който двете обединения не желаят да ръководят един до друг, то евентуалният мандатоносител Христо Иванов се видя като мост за сглобяване на обединението, като още веднъж издигна добре познатите условия - без основния прокурор Иван Гешев и ясно доказан евроатлантически отпор на съветската експанзия. Формулата да събере антагонистично настроените една към друга обединения Политическа партия и ГЕРБ от Демократична България виждат като самобитен " механически кабинет " без политически водачи и познати партийци в него.

" Политически кабинет и държавно управление може да сработи единствено, в случай че няма политически водачи в него " , сподели Христо Иванов в ефира на, като по този начин отговори на Борисов, че няма упоритост да става министър председател. Той изясни концепцията си за " механически кабинет ", с който ще се избегне партизирането му с известни политически лица.

Според него механически кабинет не е станал с първите два мандата за сформиране на държавно управление, тъй като партиите желаят избори.

" Демократична България няма да желае поддръжка от никого, а ще се опитат да сформират държавно управление, в случай че третият мандат отиде при тях. Демократична България в никакъв случай не са прекъсвали разговора с партиите по значимите политики за страната. Който получи третия мандат за сформиране на държавно управление, би трябвало да търси доверието на огромните политически сили, с цел да получи поддръжка ", добави Иванов.

Иванов уточни още, че Демократична България може да изиграе ролята на моста сред партиите. " Ние сме подготвени да застанем в средата на бойното поле, в което всички се замерят, и да заемем ролята на медиатора ", акцентира Христо Иванов. " Ако няма държавно управление ще изпуснем Еврозоната и ще се извиним с нея ", предизвести той други две враждуващи политически сили. Според него ГЕРБ леко се уплашили, тъй като трябвало да отговорят с " да " или " не " на въпроса за конституционната промяна на прокуратурата. " Те бягат от този въпрос като неприятен възпитаник от матура ", заключи Христо Иванов.

" Демократична България " е подготвена да поеме отговорността да излъчи кабинет, който ще може да реши 5 огромни национални задания. Ако отидем на нови избори, слагаме под подозрение дилемите, които приключват архитектурата, за които всички мечтаем - европейска България, удостовери водачът на " Да, България ", до момента в който през това време в другата партия от обединението Демократична България - ДСБ, породи напрежение с обвинявания и тъжба против Атанас Атанасов, че погазва устава.

От ГЕРБ пък продължиха да молят Демократична България да се откачи от Политическа партия , откакто към този момент оповестиха, че ще поддържат техен управнически мандат и кабинет, само че без политически фигури от Политическа партия.

" Говорим с сътрудниците от Демократична България, виждаме се, разбираме и разясняваме срама, който те изпитват от време на време в зала, когато поддържат политиките, които оферират от Политическа партия. Въпрос на време е Демократична България да се отдели от Политическа партия, разяснява зам.-председателят на ГЕРБ Костадин Ангелов по.

" Това са две разнообразни партии, които няма по какъв начин да имат взаимно битие. Едната е с леви убеждения, а другата с десни убеждения ", безапелационен е Ангелов.

На въпрос за какво са ориентирани напъните на ГЕРБ към Демократична България във връзка с третия мандат, Ангелов отговори, че постоянно са били поредна партия, тъй като са от едно европейско семейство - фамилията на ЕНП и тъй като целите и ориентацията им е евроатлантическа и идентична.

" Още в самото начало господин Борисов сподели да седнем всички партии на една маса, да изработим една стратегия с цели и да предложим експертно държавно управление, което е равноотдалечено от всички партии. Мисля, че това е най-работещият вид в този парламент, в случай че желаеме да има постоянно държавно управление ", акцентира той.

Попитан, при положение, че третият мандат отиде в " Български напредък ", ГЕРБ биха ли управлявали с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, Ангелов беше безапелационен, че с Българска социалистическа партия не може да ръководят.

Костадин Ангелов отхвърли упрека, че са срещу правосъдна промяна с контрааргумента, че ГЕРБ постоянно е бил за такава и даже е внесъл оферти за промени в антикорупционното законодателство. " Доказвали сме я и отговорните за корупция сме ги наказвали, а не сме говорили единствено за корупцията както вършат Политическа партия и Демократична България ", посочи той. Депутатът от ГЕРБ обаче укори Демократична България, че те имат фиксация в личността на основния прокурор. Това е нарушаване на разделянето на управляващите, основният прокурор се избира от Висш съдебен съвет, подсети Ангелов.

" Това е все едно в турски ресторант да си поръчате свинско ", даде образец Костадин Ангелов във връзка желанието на Демократична България и Политическа партия Народното събрание да търси метод за отстраняването на Иван Гешев.

От " Продължаваме промяната " пък не престават да не позволяват по никакъв метод взаимно ръководство с ГЕРБ и да държат линия на държание на политически конкурент на партията на Бойко Борисов.

" Решението на кого ще се даде третия мандат е на президента. Много ясно декларирахме - няма по какъв начин да влезем в взаимно ръководство с ГЕРБ. Ние сме тук, с цел да работим по политики ", съобщи депутатът от " Продължаваме промяната " Венко Сабрутев по. В същото време той успокои, че няма напрежение сред Политическа партия и Демократична България.

" Когато Бойко Борисов надуши власт, стартира да раздава постове. Той сподели, че ще направи Христо Иванов министър-председател. Той има подготвена скица в главата си. Нещата няма да се случат както той желае. Единствената партия, което го припознава като сътрудник е Движение за права и свободи ", уточни Сабрутев, убеден, че няма да се получи такава сглобка на кабинет, който да събере Демократична България с ГЕРБ и Политическа партия.

" Вие мислите ли, че с ГЕРБ може да се осъществят огромните тематики? Дали може да се реализира правосъдна промяна? Няма по какъв начин да подкрепим държавно управление с ГЕРБ. Няма по какъв начин да подкрепим крадци. Ако можем да приказваме за гаранции - какви гаранции могат да поемат Борисов и ГЕРБ? Как може да чакаме от човек, който не държи на думата си ", попита депутатът от Политическа партия.

" ГЕРБ се потвърди като безусловно неспособна да сформира държавно управление. Не считам, че са основателни опасения за кабинет сред ГЕРБ и Движение за права и свободи при последващи избори. Хората виждат ясно какво се случва. В Народното събрание има огромна група хора, която работи срещу ползите на обществото ", разяснява още Венко Сабрутев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР