В навечерието на Рождество Христово излезе от печат нова книжка

...
В навечерието на Рождество Христово излезе от печат нова книжка
Коментари Харесай

Как да разкажем на децата за християнските празници

В навечерието на Рождество Христово излезе от щемпел нова брошура с разкази и стихотворения за деца, която носи заглавието „ Рождествен привет за децата на България “.

Автор на детската брошура е писателката Цветелина Гергинова, която е посветила своето творчество на най-малките читатели. Чрез нейните забавни и художествено издържани детски книжки българските деца откриват чистотата и хубостта на християнската религия и се срещат с живота и избавителното дело на Нашия Господ Иисус Христос.

Авторката Цветелина Гергинова е писателка и поетеса, която е приключила богословие в Богословския факултет на Софийския университет и е посветила своето художествено творчество на духовната култура и християнско нравствено образование на децата. Рисунките в детската брошура, които илюстрират стиховете и разказите, са също дело на авторката. Предлагаме ви диалог с авторката на книжката за бъдещето на детската християнска литература, изобразяването на християнските празници и преподаването.

– Вие сте създател на специфична брошура за деца, която споделя повече за празника Рождество Христово. Може ли да разкажете на читателите ни по какъв начин се роди концепцията да се сътвори такова издание и изобщо изгодите от това децата по един по-детски метод да схванат за празниците, които честваме в нашия православен календар.

– Книгата в действителност е втора част на книгата Рождествен привет за децата на България. Първата част бе издадена през 2019 година, като концепцията се породи напълно непринудено. Имах събрани рождественски разкази и написах няколко стихотворения и мой другар ме насърчи да опитам да ги издам в брошура, като опитам да направя и няколко илюстрации. Тъй като от дребна рисувам взех решение да опитам и да основа илюстрации към изданието. Доста бързо се изчерпа тиражът, децата бяха зарадвани тъкмо преди празника. След като приключи рождественският празник предходната година, малко по-късно започнаха да ми идват нови хрумвания за нови разкази и приказки и по този начин взех решение да опитам да направя втора част на книгата, като този път илюстрациите са напълно мои. При първото издание някои от илюстрациите бяха комбинирани с моя другарка, която е приключила художествена академия.

Преди празника, който чакаме, книгата излезе с обръщение, насърчаващо децата към молитвата, която излиза от сърцето. Забелязах, че децата се радват изключително на това, че всяка молитва, излязла от сърцето, е като звездичка, изгряла на небето. Тъй като преподавам вероучение на деца в неделно учебно заведение, забелязах, че когато приканя някои от дечицата да се помолят за някого, им споделям да оставят една звездичка и за мен на небето, за тяхната учителка Цвети, те възприемат това с огромна наслада. Наистина в очите им се вижда ярко пламъче.

Книгата носи в себе си християнски послания, показани по един баснословен метод, като се пробвам да срещна децата с християнските добродетели, с това какво е положително и какво зло; по какъв начин да създадат разликата сред двете неща, да се срещнат със силата на вярата, посредством която оживява и чудото на Рождество Христово.

Целта на изданието е да доближи до повече деца, тъй като е за всички деца на България. Детските сърца са чисти и са като самобитен бял лист върху, който всички пишем. Докато децата са дребни, ние сме тези, които посяваме зрънце в техните сърца. От нас зависи какви са тези зрънца. Моята цел е колкото е допустимо и е по силите ми да засявам най-малко мъничко зрънце религия във всяко едно детско сърчице и това нещо да ги води към християнския светоглед и един ден това да даде положителни духовни плодове. Жътвата да бъде изобилна. Днес от ден на ден деца обръщат своето внимание върху компютрите и всичките му сродни технологии. За учителя идва предизвикването да обърне вниманието на децата по един по-нестандартен метод, с цел да желаят те да одобряват новите познания. Точно заради тази причина един от разказите в книгата споделя за едно момче, което било мощно пристрастено към технологиите и не се интересувало от нищо друго.

В описа, по един детски метод, се изяснява по какъв начин това момче с Божията помощ съумяло да се съвземе и да разбере, че най-важното нещо не са материалните придобивки на празника Рождество Христово, само че научава, че на този празник се празнува рождението на Христос, както и това, че другарството е едно от най-важните блага на индивидите, също и топлото отношение, чистосърдечието и всички останали грижи, които можем да поставим за нашия близък.

– Както и вие отбелязахте, технологиите навлизат стремително в всекидневието и изключително при малчуганите и подрастващите. Често събитие е гледката, при която дете може да борави с телефон или таблет без да умее да чете и написа. Какво съгласно вас е бъдещето на християнската детска литература? Виждаме, че погледът на децата, тяхното внимание бива отвличано от технологията и в този ред на мисли издаването на хартия ли е бъдещето на детската литуратура или може да мисли и в една самобитна цифровизация?

– Моето наблюдаване около издаването на книгата е, че макар че децата са обзети от технологиите, имат интерес към книжната литература. Забелязах обаче, че е значимо освен посланието, само че и илюстрацията, която пресъздава събитието. Това бе и една от аргументите да продължа да илюстрирам и второто издание на книгата. Забелязва се, че когато има по-пъстроцветна илюстрация, която е обвързвана с текста, децата доста бързо насочват вниманието си и по този метод се вслушват и в текста.

Смятам, че книгата като хартиено издание към момента има своето бъдеще в детските сърца.

Важно е обаче по какъв метод ще бъде показана тя, какво тъкмо е посланието. Тъй като детските сърца са чисти, от нас се изисква да открием подобаващия прийом, с който да се обърнем към тях. Да им подскажем и покажем концепцията, за която приказваме. Децата имат интерес и към книжните издания. Разбира се, в бъдеще може да се сътвори и някаква композиция, само че помоему най-хубавият метод е книгата да бъде на хартия и да се чете в ръка.

В доста от християнските празници иконографията и изобразяването на евангелските събития е добре застъпена и с вековна традиция. Има избрани догми, които изискват точното обрисуване на тези събития, когато обаче става въпрос за детска литуратура може би не изцяло може да бъде спазен този иконографски канон. Къде съгласно вас е пресечната точка на строгата каноничност на иконографията и достъпността в илюстрирането на празниците за детското око?

– При основаването на детската брошура аз също се сблъсках с този проблем, тъй като имах терзание дали не нарушавам някой от каноните, тъй като някои от илюстрациите ми пресъздават рождественската сцена като настрана са нарисувани няколко деца. При съставянето на книгата се поучавах със свещеници, с доценти от Богословския факултет на Софийски университет. Ние като илюстратори имаме възможноста да пресъздаваме, даже и подиуми като Рождество Христово, за деца, с цел да може вниманието на децата да бъде привлечено.

Детската брошура с древен подиуми би трябвало да бъде изцяло налична за погледа на детето към празника.

Трябва да приближава сърцето му и неговата психика към празника. Например, когато децата виждат изрисувани други деца да стоят до рождественската сцена, си показват по какъв начин и те биха могли да се поклонят пред родилия се Младенец, да му подарят и най-различни дарове. Това ги приближава до самия празник и до вярата.

– Да чакаме ли продължение и основаване на сходни книжки и за останалите огромни християнски празници? Какви други проекти имате?

– Дай, Боже, уповавам се да съумея да основа и други сходни книги. Предстои на книжния пазар да излезе и моя стихосбирка, тъй като пиша и стихове, които са ориентирани за по-възрастната публика. Надявам се да съумея да издам в идната и по-следващата година детска брошура обвързвана с някой от другите християнски празници, може би за Възкресение Христово.

За връзка с авторката и поръчки за доставка на книжката: [email protected]
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР