В навечерието на професионалния празник на българската полиция директорът на

...
В навечерието на професионалния празник на българската полиция директорът на
Коментари Харесай

БЛИЦ TV: Уникални шпионска екипировка и оборудване може да се видят от днес в музея на МВР

В навечерието на професионалния празник на българската полиция шефът на Дирекция " Информация и списък " към Министерство на вътрешните работи Благой Тодоров публично откри подредената експозиция, илюстрираща историята на Министерство на вътрешните работи от 1879 година до края на ХХ век.

В наличието на зам.-министър Милко Бернер, основният секретар Младен Маринов, началникът на политическия кабинет Анжелина Тотева, шефове на дирекции и доста посетители беше направена къса ретроспекция на развиването на Министерството на вътрешните работи през годините. В изложбената зала на ул. „ Лавеле “ № 30 посетителите разгледаха оръжия, униформи, награди и оценки, както и механически средства, употребени от службите на Министерство на вътрешните работи при откриване на закононарушения. Сред експонатите са и движимости на чиновници, документален и снимков материал, свързани с възникването, организацията и активността на Министерството на вътрешните работи през годините.

В обособени кътове, представящи работата на главните дирекции в Министерство на вътрешните работи, може да се видят полиграф – 4-ри канален детектор на лъжата, употребен от службите на Държавна сигурност в интервала 1972-1989 година, комплект за снемане на отпечатъци, уреди за разтрошаване на ключалки, тайници за преместване на опиати, подправени парични знаци и документи, радиостанция „ СК-302 “ за автомобил, употребена при обходи на уязвими региони, визити на катастрофи и характерни инспекции, употребена до 1980 година на ХХ век, куфарче на криминалиста, фотоснайпер и доста други, както към момента употребявани от Министерство на вътрешните работи, по този начин и към този момент излезли от приложимост средства за работа.

Част от експозицията са материални доказателства, непокътнати в Музея на Министерство на вътрешните работи и Научноизследователския институт по криминалистика и криминология, като: бастун и сабя-пушки; други самоделни оръжия; радиопредавателят на Иван- Асен Георгиев, упрекнат и наказан за шпионаж в интерес на САЩ; част от американска фотоапаратура за снимане на обекти от огромна височина, открита на територията на България през 1956 година. Отделен ъгъл илюстрира работата на известните рецидивисти - касоразбивачът Спас Спасов и фалшификаторът Тодор Кривналиев. Посетителите на изложбата може да прегледат непокътнати в Министерство на вътрешните работи принадлежности, с които двамата неведнъж осъждани нарушители са правили своите удари.

Изложбата поддържа Националната благотворителна акция за подкрепяне на децата на починалите и потърпевшите при осъществяване на служебните си отговорности чиновници от системата на Министерство на вътрешните работи.



Оператор: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР