В навечерието на първия учебен ден децата на София поставиха

...
В навечерието на първия учебен ден децата на София поставиха
Коментари Харесай

Рекорд на кампанията Стара хартия за нова книга в София

В навечерието на първия образователен ден децата на София сложиха най-големия връх в националната акция „ Стара хартия за нова книга “ за седемте ѝ издания досега.

Точно на 15 септември пред Книжен център „ Гринуич “ 4073 дребни екоентусиасти предадоха внушителните 22,4 тона хартия за преработване и по този начин избавиха от изсичане 313 дървета.

В подмяна малчуганите получиха над 5000 нови книжки. Инициативата още веднъж беше част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година и се организира под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

Заместник-кметът на Столична община по направление „ Финанси и стопанска активност “ Дончо Барбалов поздрави всички деца и родители, които се включват в акцията. „ Резултатите от самодейността досега са положителни, само че най-важното е, че децата се учат да опазват околната среда и какъв брой значимо е да четат “, сподели той.

Тодор Бургуджиев, изпълнителният шеф на „ ЕКОПАК България “, насочи своята признателност към всички присъстващи. „ Тази самодейност стартира през 2013 година и всяка година на драго сърце следим тези опашки от родители и деца, които идват, с цел да предадат остарялата си хартия, само че и с цел да покажат, че желаят да трансфорат градовете си в по-добро място за живеене “.

„ Това е нашата обичана акция, тъй като посредством нея потвърждаваме на децата, че книгите могат да те създадат по-добър и виновен към природата и хората към теб. Но единствено в случай че опознаем хилядите невероятни истории, които се крият сред кориците им “, сподели шефът на Книжен център „ Гринуич “ Виктория Бисерова, която поздрави малчуганите дружно със своята дребна щерка Ида.

Невероятните гении от „ Бон-Бон “ сложиха началото на празничната стратегия с фрагмент от новия си хитов мюзикъл „ Алиса в Огледалния свят “, който ще се играе единствено още един път този месец – на 29 септември в Сити Марк Център. Столичният куклен спектакъл поздрави децата по случай първия образователен ден и деня на София с постановката „ Пази детето “. А финалът на театралната стратегия беше подложен от надарените актьори от Voice academy.

Извън сцената заниманията продължиха с танци, игри и викторини, които провокираха дребните участници в акцията да покажат какво знаят за разделното събиране и екологията, както и за талисманите на тазгодишната самодейност – детективите Агата и Лари, героите на Стийв Стивънсън от известната поредност на издателство „ ФЮТ “. Водещата на Новините ON AIR Лилия Мустакова и репортерът на Bulgaria ON AIR Даяна Георгиева се трансфораха в посланици на идеята и помагаха на децата в избора на нова брошура.

Всички, предали остарялата си хартия, имаха опция да си създадат фотография за спомен в детективската фотобудка на PHOTO KING. А благодарение на фондация „ Светът на Мария “ малчуганите си създадоха свои лични значки „ Стара хартия за нова книга “ и „ Непознатото дете “, въодушевени от едноименната книга на Е. Т. А. Хофман, издавана от „ Ентусиаст “ и фондация „ Културни вероятности “.

Десетки надарени деца потвърдиха уменията си на художници в състезанието за екорисунка „ Зелена София “. Събраните рисунки ще бъдат оценени от професионално жури и оповестени на фейсбук страницата на „ Стара хартия за нова книга “, а най-хубавите картини в трите възрастови категории ще получат специфични награди. Пълните условия на състезанието вижте тук: http://bit.ly/2km86Y4

След София щафетата поемат малчуганите от Русе на 28 септември, а финалът на „ Стара хартия за нова книга “ ще бъде подложен във Велико Търново на 29 септември.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР