В навечерието на Нова година една обикновена австралийка, завършила право

...
В навечерието на Нова година една обикновена австралийка, завършила право
Коментари Харесай

Мери Елизабет е първата датска кралица, родена в Австралия

В навечерието на Нова година една елементарна австралийка, приключила право и търговия и работила като  управител по продажбите, научи, че след по-малко от две седмици ще настъпи моментът, в който тя ще поеме виновната роля на кралица-консорт на Дания, заяви Си Ен Ен.

Последната права от пътя на родената в Тасмания принцеса Мери Елизабет до датския трон бе разчистена на 31 декември, когато в обичайното си послание към нацията във връзка Нова година датската кралица Маргрете Втора разгласи, че ще абдикира на 14 януари. 

Според кралския дом това е извънредно необичаен ход в Дания, където монарх не е абдикирал от 1146 година, когато крал Ерик Трети се отхвърля от короната, с цел да постъпи в манастир. 



Най-големият наследник на кралица Маргрете Втора, престолонаследникът принц Фредерик, ще стане крал, а брачната половинка му, принцеса Мери, ще се трансформира в първата австралийка, станала кралица - събитие, което зарадва нейните почитатели вкъщи. 

За доста от австралийските фенове на Мери това е заслужен край на една сантиментална история, почнала в бар в Сидни по време на Олимпийските игри през 2000 година, където тя среща за първи път принц Фредерик.

Милиони хора следиха сватбата на двойката през 2004 година Две десетилетия по-късно се чака възкачването им на престола да завладее интернационалното внимание - от Копенхаген до тасманийската столица Хобарт, където е родена Мери. 



Вчера министър председателят на Тасмания Джереми Роклиф съобщи, че австралийският щат " не може да се гордее повече от това с принцеса Мери ".

" Сигурен съм, че с демонстрираните от нея невзискателност, прелест и добрина принцеса Мери ще бъде призната като кралица дружно със брачна половинка си крал Фредерик коронацията по-късно този месец ", сподели Роклиф. " Очаквам с неспокойствие да следя по какъв начин идващото потомство и една родената в Тасмания кралица направляват бъдещето на Дания ", добави той.



Датската кралица Маргрете Втора разгласи в навечерието на Нова година по време на обичайното си новогодишно послание, че ще абдикира на 14 януари след 52 години на власт, предадоха международните организации.

" На 14 януари 2024 година, 52 години откакто наследих моя обичан татко, ще се отдръпва като кралица на Дания. Ще оставя трона на сина си, престолонаследника принц Фредерик ", съобщи тя в новогодишното си послание, което бе излъчено по малкия екран.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР